VIJESTI

Svečano otvoren 3. "STEP Jajce 2016"

Sajam okupio više od 40 izlagača

E. C.

24.5.2016

U Jajcu je otvoren 3. Sajam turizma i eko-proizvoda „STEP - Jajce 2016", čime je zvanično otvorena i turistička sezona u Jajcu. Sajam se održava na otvorenom, u centru grada između dvije kapije i prati ga niz različitih sadržaja.

Ove godine se okupilo više od 40 zainteresovanih proizvođača eko proizvoda iz svih gradova Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva.

Partner Sajma turizma i eko proizvoda „STEP Jajce 2016“ je općina Zenica, a na sajmu će se također predstaviti Virovitica i Tomislavgrad, bratimljeni gradovi sa Jajcem, kao i grad Novska s kojim općina Jajce ima odličnu saradnju.

Predsjednik organizacionog odbora sajma i direktor Agencije za kulturno - historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić kaže da je više nego zadovoljan sajmom.

- Želim se zahvaliti Vladi SBK-a  i Ministarstvu privrede SBK-a koji su treću godinu sponzori sajma, a posebno zahvala ide načelniku Edinu Hozanu koji podržava sve projekte vezane za Jajce. Kapaciteti su već popunjeni, tako da već od iduće godine, zbog velike zainteresiranosti, moramo povećati kapacitete sajma - rekao je Hadžić.

U funkciju su puštena i dva mlina, a Agencija će ih dati pod koncesiju dvojici Jajčana, koji će na njima mljeti žito. Bit će to odlična turistička atrakcija, ali i zanimljiva komercijalna prerada žita. Pojavom električnih mlinova jajački mlinčići su ugašeni, ali sada su ponovo oživljeni.

- Veoma sam sretan jer treću godinu organizujemo za nas veoma značajnu manifestaciju koja je u jednoj uzlaznoj putanji. Imamo do sad najveći broj izlagača. Općina stavlja poseban akcent na razvoj turizma po kojem je ova općina već poznata. Danas smo simbolično otvorili dva mličića i stavili u funkciju na području jezera. Sve ovo treba da rezultira u širenju bogaćenju gastromanske ponude, a svakako i ponude naših ugostitelja - rekao je Edin Hozan načelnik Općine Jajce.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, rekao je da je Jajce jedinstven grad kada se govori o turizmu, pogotovo povijesnom, te da nije slučajno da su zbog toga mnogi vladari birali ovaj grad kao svoje sjedište.

Ivica Kirin, načelnik Općine Virovitica, kazao je da treba potaknuti mlade da ostanu na ovom području te da je jedan od načina razvoj eko proizvodnje.

Prisutnima se obratio i premijer u Vladi SBK-a Tahir Lendo koji je otvorio "STEP Jajce 2016“ i ljetnu turističku sezonu u Jajcu.

- Danas je jedna od manifestacija koja krasi ova maj mjesec u našem SBK-u, a postajemo referentni po svim ovim događajima što dokazujemo i današnjim dešavanjem u prelijepom ambijentu u Jajcu. Očekujem da ova manifestacija iz godine u godinu raste, da ponudimo i udovoljimo što Evropa traži, a to su svakako organski proizvodi, rekao je Tahir Lendo, premijer u Vladi SBK-a.

Generalni pokrovitelj  3. Sajma turizma i eko proizvoda „STEP Jajce 2016“ je Općina Jajce, a nositelj aktivnosti je Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Jajce je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u srednjoj Bosni. Grad godišnje posjeti preko 100.000 turista iz cijelog svijeta, prije svega zbog vodopada, koji se nalazi u samom centru grada, srednjovjekovne tvrđave i Plivskih jezera.