VIJESTI

Univerzitetu u Goraždu zabranjen upis studenata na prvu godinu fakulteta

Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde izdalo rješenje o otklanjanju nedostataka

Al. B.

24.5.2016

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde izdalo je rješenje kojim se Internacionlanom univerzitetu u Goraždu zabranjuje upis studenata u prvu godinu studija, te nalaže da u roku od jedne godine otkloni nepravilnosti i nedostatke u radu četiri fakulteta na ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

- Studenti koji su sada na prvoj i drugoj godini mogu da pređu na drugu i treću godinu, ali je u ovom roku od godinu dana zabranjen upis studenata na prvu godinu na svim fakultetima Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Naravno da je najviše uočenih nedostataka i propusta na Fakultetu zdravstvenih nauka, sa odsjecima medicina, farmacija, sestrinstvo i fizoterapija, ali su evidentni propust i na drugim fakultetima u pogledu broja zaposlenih, obezbjeđenja učioničkog i drugog prostora, laboratorija, računarskih učionica, prostora za praktičan rad, bibliotečkog i čitaoničkog prostora, a sve u skladu sa odlukom o standardima i normativa za obavljenje djelatnosti visokog obrazovanja na području BPK Goražde. Rok od godinu dana je zakonska obaveza i smatram da je dovoljan i od nas veoma razuman rok za otklanjanje nedostataka. Odgovorno tvrdim da je sad sve do prvih ljudi Internacionalnog univerziteta, a to je da ispoštuju naše rješenje i otklone uočene nedostatke ili ćemo mi biti prinuđeni da postupimo prema zakonu i zabranimo obavljanje djelatnosti kada je riječ o visokom obrazovanju na području našeg kantona - kazao je ministar Damir Žuga.

damir-zuga

Žuga: Najviše propusta na Fakultetu zdravstvenih nauka

Univerzitetu je, uz ostalo, naloženo da imenovanje rektora i dekana izvrši u skladu sa zakonom, da formira nastavno - naučna vijeća Univerziteta, uskladi nastavne planove i programe, izvrši promjenu sjedišta Univerziteta. Internacionalni univerzitet u Goraždu počeo je sa radom 24. septembra 2014. godine. 

Ministar obrazovanja najavljuje da će do kraja juna Vladi i Skupštini BPK biti upućene izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju BPK, kojima će biti pooštreni uvjeti i kriteriji u ovoj oblasti.