ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZDK: Priliku za stalni posao dobit će 200 prosvjetara!

Prema najavama Ministarstva obrazovanja

D. PAŠALIĆ

24.5.2016

Na području Zeničko-dobojskog kantona od naredne školske godine bit će raspisano četiri puta više konkursa za prijem nastavnika na neodređeno vrijeme u odnosu na dosadašnje godine. 

Ovu informaciju najavio je Mensur Sinanović (SDA), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ističući da se analizama došlo do zaključka da je moguće zaposliti više nastavnika u stalni radni odnos.

- Naših 100 škola, 67 osnovnih i 35 srednjih, upućuje zahtjeve Ministarstvu, gdje većina traži zapošljavanje nastavnika na određeno vrijeme. Nećemo, međutim, više čekati škole nego ćemo, na osnovu prikupljenih podataka, u skladu sa svim propisima, odobriti zapošljavanje nastavnika na neodređeno - pojašnjava Sinanović.

Prošle godine, škole su, prema podacima Ministarstva, poslale svega 50 zahtjeva za zaposlenje nastavnika na neodređeno, koji su odobreni.

Različiti kriteriji

Iako je isti predsjednik Sindikata obrazovanja FBiH, Sinanović ističe da su kriteriji prilikom zapošljavanja u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo različiti.

- Moramo uskladiti Pravilnik o zapošljavanju s drugim kantonima, prilagoditi ga okruženju, s čim su se složili i naši sindikalni partneri - ističe Sinanović.

ministar-sinanovic4

 Sinanović: Prikupljeni podaci

U osnovnim i srednjim školama na području ZDK trenutno radi skoro 4.000 nastavnika. Svake godine posao dobije skoro 1.000 nastavnika, koji po završetku školske godine, zbog ugovora na određeno, dobiju otkaz.

- Mislim da će nastavnik koji 10 godina radi na određeno, biti sretan da konačno, ukoliko bude ispunjavao uvjete, dobije stalno zaposlenje – smatra Sinanović.

Stalno zaposlenje

Trenutne ambicije Ministarstva su zapošljavanje skoro 150 do 200 prosvjetara na neodređeno, koji bi od ovog ljeta mogli da se nadaju stalnom zaposlenju. 

Na konkurs će moći aplicirati svi zainteresirani, a kriteriji prema kojima će se zapošljavati prepoznavat će borce, djecu šehida svih kategorija, najbolje studente dobitnike priznanja, staž, vrijeme provedeno na Birou.

Problem intervjui

Problem s kojim se Minstarstvo susreće prilikom zaposlenja nastavnika je intervju, koji se, u odnosu na druge Kantone, razlikuje u bodovnom smislu. 

- U Sarajevu na intervjuu kandidat dobije 20 bodova, a potom direktor od tri najbolje plasirana ima pravo izabrati jednog koji će dobiti posao, dok kod nas to bude kandidat koji osvoji najviše bodova - kaže Sinanović, nadajući se kako će naći neku mjeru koja će dovesti sve profesore u isti položaj.