SPORT

ROLAND GARROS Damir Džumhur u četiri seta poražen od Souse

Sarajlija u lovu na drugo kolo French Opena

Redakcija

24.5.2016

Naš najbolji teniser Damir Džumur poražen je danas u prvom kolu Roland Garrosa od portugalskog tenisera Joaoa Souse rezultatom 3:1 u setovima. Meč je trajao puna tri sata i četiri minute.

Sousa inače 26. igrač svijeta je vrlo loše ušao u meč, a Damir je prosto letio terenom u prvom setu koji je i riješio u svoju korist sa ubjedljivih 6:2.

Ipak u drugom setu drugačija slika na terenu. Sousa je igrao sjajno, poveo sa čak 5:0, ali onda je uslijedio nevjerovatan povratak Damira koji zaredom osvaja pet gameova i dolazi do izjednačenja na 5:5. Ovaj set odlazi na kraju u tie break u kojem je prisebniji bio portugalski teniser koji izjednačeva rezultat u setovima na 1:1.

U trećem, ali i četvrtom setu igrala se prilično izjednačena igra oba tenisera, ali ipak na kraju nešto prisebniji bio je Sousa koji je riješio ova dva seta rezultatom 6:4 i 7:5 i tako se plasirao u drugo kolo roland Garrosa.

Tamo će igrati protiv boljeg iz duela Seppi - Gulbis.

 

4. set

1:0 Damir osvaja prvi poen u četvrtom setu. Damir je uhvatio Sousu na pogrešnoj nozi - 30:0. Greška damira 30:15. Sjano je pogodio rub terena. Ima dvije lopte za svoj gem. Nova greška - 40-30. Još jedna greška za poravnanje u prvom gemu četvrtog seta. Tri vezana poena Souse. Brejk lopta za njega na otvaranju seta. Odličan udarac Sarajlije za poravnanje. Brejk lopta broj tri. Slice je još jednom spasio Džumhura. Novo poravnanje. Džumhur prvi put u gemu ima prednost. Novo poravnanje. Džumhur je u aut izbacio laganu lopticu. Vrh mreže pomaže Sousi za četvrtu brejk lopticu. Damir se još jednom izvukao. Na mreži je dobro reagovao - 40:40. Peta brejk loptica za Portugalca. Duga izmjena udaraca ide na konto Džumhura. Griješi Džumhur iz slice udarca. Sudija je morao sići sa stolice i dosudio je poen na Damirovu stranu. Džumhur osvaja poen, nakon što je Sousu uhvatio na krivoj nozi. Griješi Portugalac i Damir osvaja gem.

1:1 Prvi poen na servis portugalskog tenisera osvaja Sousa nakon greške Damira. Uslijedila je rasprava između Damira i glavnog sudije, ali na kraju sudija je ostao pri ranijoj presudi, a to je da poen dobije Sousa. Ipak odličnim drop shotom Damir dolazi do izjednačenja, a kasnije i sjajnom paralelom uzima još jedan poen. Sousa je u ovom gameu imao tri game lopte, a četvrtu je iskoristio i dolazi do izjednačenja na 1:1

2:1 Fenomenalna igra našeg tenisera u trećem gameu četvrtog seta. Damir je sjajnim dropshotovima natjerao Sousu da trči po cijelom terenu. Imali smo priliku i da vidimo sigurno najljepši poen u režiji našeg Damira. Nekoliko grešaka Damira i rezultat je sada izjednačen 40:40. Ipak odličnim servisom Džumhur dolazi do game lopte koju i koristi i vodi 2:1 u četvrtom setu.

2:2 Četvrti game otvorio je Sousa svojim servisom i nakon duge razmjene sa osnovne linije osvaja prvi poen Džumhur. Nakon još jedne duge razmjene, Sousa je bio prisebniji i natjerao Damira na grešku koji šalje loptu u aut. Fantastičan poen, ali nažalost Sousa ga osvaja za vodstvo do 30:15. Sjajna bekhend paralela Damira koji osvaja još jedan poen i sada je 30:30. Opet odlična razmjena, ali iz odbrane sjajno se snašao Sousa koji dolazi do 40:30 i game lopte, što se na kraju i desilo. Sada je 2:2

2:3 Loše je počeo peti game u četvrtom setu. Sousa je iskoristio nešto slabiji dropshot i poveo 15:0, ali Džumhur se vrlo brzo vratio. Ipak Sousa još jednom koristi nešto slabiju reakciju Džumhura i vodi 30:15, ali sjajan tenis gledamo od obojice tenisera. Break lopta za Sousu koji vodi 40:30. Sousa pravi break i sada vodi 3:2 i servirat će.

3:3 Damir će probati uzvratiti break, ali Sousa je sada u psihološkoj prednosti i to koristi da osvoji i prvi poen. Ipak odličan napad Damira na mrežu uzrokovao je da Sousa pogriješi i sada je 15:15.  Portugalski teniser vodi 30:15, nakon lošeg bekhenda Damira. Kakav poen Damira, sjajnom paralelom pogađa za 30:30. Međutim, nažalost Sousa osvaja sljedeći poen i poveo je sa 40:30. Međutim ponovo fenomenalan dropshot našeg tenisera koji dolazi do izjednačenja, a sjajnom igrom Damir dolazi i do nove break lopte koju i koristi. Sada je 3:3. Sjajan game za Damira.

4:3 Sjajno je nastavio Damir tamo gdje je stao u šestom gameu. Odličnim poenima sa osnovne linije pogađa same uglove koje Sousa ne može da stigne. Trenutno je 40:30, ali Damir ima priliku za game loptu koju i koristi i sada vodi 4:3. Servirat će Sousa.

4:4 Servira Sousa, koji osvaja i prvi poen nakon smeča na mreži i vodi 15:0. Ipak nakon greške Damira i lošeg udarca portugalski teniser dolazi do 40:0. Sousa je bez izgubljenog poena dobio ovaj game i sada je 4:4.

5:4 Loše je počeo deveti game koji je servirao naš Damir. Sousa je poveo 15:0 nakon loše vraćene lopte i dobrog smeča na mreži. Odlično sada igra Sousa, koji je ponovo došao do prednosti od 30:0, ali dobrim servisom Damir smanjuje prednost na 30:15. Odličan servis našeg Damira i sada je izjednačenje 30:30, ali odličnom dijagonalom nakon toga Damir osvaja ovaj game i sada vodi 5:4.

5:5 Deseti game je počeo servisom Souse, koji osvaja i prvi poen i vodi 15:0. Čini se kako umor polako uzima danak kod oba tenisera. Sousa je odlično odigrao i osvojio poen te poveo 30:0, ali Damir je sjajno uzvratio i smanjio na 30:15. Odlična dijagonala Damir koju Sousa nije mogao stići i dolazimo do 30:30. Ipak Sousa dolazi do 40:30, što je iskoristio i došao do rezultata 5:5.

5:6 Damir je u 11-om game servirao, ali je loše počeo . Sousa je poveo sa 40:0 i imao tri break lopte . Ipak Damir je uspio spasiti prvu break loptu. Nažalost Sousa sjajnom igrom dolazi do breaka i sada vodi 6:5. Portugalski teniser servirat će za pobjedu u meču.

5:7 Sousa sad servira za meč i plasman u drugo kolo Rolland Garrosa. Neiznuđena greška Damir i Sousa je poveo 15:0. Ipak odličan napad Džumhura koji je sjajnom dijagonalom došao do izjednačenja na 15:15. Sjajan poen koji nažalost odlazi na stranu Souse. Damir je krenuo ofanzivno na mrežu, što je iskoristio Sousa koji dolazi do prednosti od 30:15. Ipak ne predaje se ni Damir. Odličnim poenom dolazi do 30:30. Nakon fenomenalne razmjene udaraca sa osnovne linije Sousa dolazi do prve meč lopte, koju i koristi. Sousa osvaja ovaj set rezultatom 7:5 i na kraju i pobjeđuje u ovom duelu rezultatom 3:1 u setovima.

3. set 4:6

1:0 Dvije teške situacije za Damira. Jednu je riješio u svoju korist, ali drugu nije. 15:15. Izlazak na mrežu se isplatio i Džumhur dolazi do laganom poena iz smeča. Još jedan dobro izgrađen poen. Servis viner za osvajanje prvog gema u trećem setu.

1:1 Duga izmjena udaraca sa osvnovne linije ide na konto Souse, a nakon toga drop-shot Damira ide u aut. Damir je dobro izgradio udarac, ali je promašio iz forhenda za 0:40. Džumhur se ne predaje. Pogađa nebranjeni dio terena. Sousa ipak dolazi do svog servis gema.

2:1 Ponovo je drop-shot bio ključan za poen, a nakon njega sjajna loptica koju Sousa nije mogao vratiti za 30:0. Dva promašaja Damira vraćaju Sousu u gem. Brejk lopta za Portugalca, ali Džumhur to brani. 40:40. Džumhur je sjajno osvojio poen za prednost. Sousa je morao puno trčati. Sjajan forhend poslije kojeg se Sousa nije mogao oporaviti.

2:2 Džumhur je odlično vraćao loptice Sousi, ali je pogriješio prilikom prelaska u ofanzivu. Loptica Damira za malo izlazi van terena 0:30. Sjajan slice udarac. Sousa je izašao na mrežu da provjeri trag loptice, ali se brzo vratio na liniju da servira. Greška iz bekenda Damira 15:40. Nova neforsirana greška i Sousa poravnava na 2:2.

3:2 Damir brzo izlazi na mrežu, što Sousa koristi i osvaja prvi poen u petom gemu. nova greška za 0:30. Slice je ponovo dobro funkcionisao. Sosusa je uspio vratiti lopticu, ali je damir zakucao u prazan dio terena. As udarac za 30:30, a nakon toga perfektno izveden slice. As udarac za novi gem.

dzumhur

3:3 Greška Souse iz pokušaja slice udarca. Damir osvaja prvi poen u ovom gemu. Neforsirana greška za 15:15. Kakav forhend Džuhura za 30:15. Sousa je pogodio samu liniju, nakon čega je izašao na mrežu i smečirao. Džumhur je promašio smeč. Pogađa mrežu Portugalac. 40:40. Sousa ima prednost nakon kraće izmjene udaraca. Novo poravnanje. Džumhur je natjerao Sousu na pogrešku. Ponovo greška iz forhenda. Gađao je rub terena, ali je promašio. Sousa poravnava rezultat na 3:3.

3:4 Džumhur griješi nakon dosta duge izmjene udaraca. Nekoliko lijepih poreza sa obje strane. Odličan forhend u Sousinu stranu, ali to Portugalac nije mogao vratiti - 15:15. Slice udarac Damira ovaj put završava na samom rubu mreža, ali loptica ne prelazi. Sousa će imati dvije brejk lopte. Brani prvu lopticu - 30:40. Slice udarac u teškom trenutku, ali odlično odmjeren. Spasio je Damir obje lopte. Nova brejk loptica za Portugalca. Damir je morao na mrežu, odalke nije uspio vratiti lopticu koju je dobio pod noge. nakon ovog gema bh. predstavnik je zatražio medicinsku pauzu.

med-dzu

Doktor je Damiru zavojem zamotao butni mišić te će on nastaviti meč.

3:5 Damir osvaja prvi poen sjajnim udarcima sa osnovne linije, ali onda griješi iz slice udarca - 15:15. Sousa je dobro udarao i napadao, a Damir je loptu poslao u aut. Sousa još jednom izlazi na mrežu i osvaja poen 15:40. gem osvaja Sousa.

4:5 Sousa je vratio jaki smeč Damira u nebranjeni dio terena. Ovaj pen je morao otići na stranu Džumhura. Sjajan retern Portugalca za 0:30. Džumhur je opustio ruku i pogodio samu liniju. Dva brza poena Džumhura za 40:30. Damir ostaje u meču.

4:6 Samu liniju pogađa Portugalac za 15:0. Greška Damira iz forhenda za 30:0. Odlično udaranje Džumhura - 15:30. Portugalac dolazi do prve set lopte. Damir griješ iz jednostavne pozicije i gubi ovaj set.

sousa

2. set 6:7

0:1 Damir greškom iz backhanda otvara drugi set. I drugi poen pripao je Sousi nakon laganog smeča. Tri game lopte za 29. igrača svijeta. Na return Damira Sousa je ostao kao ukopan - loptica je počistila liniju. Strašan forehand 23-godišnjaku iz Sarajeva donosi i drugi poen - 40:30. Fantastičan drop-shot za treći poen Damira u nizu - 40:40. Servis winner za Sousu - A:40. Prvi as na meču. Game Sousa.

0:2 Sada je Damir pod pritiskom izbacio lopticu u out - 0:15. Novim uspješnim drop-shotom Damir je izmamio aplauz malobrojne publike, jer je Sousa bukvalno još jednom bio nemoćan - 15:15. Novi poen za Džumhura - 30:15. Iako je imao izglednu šansu, Damir griješi iz backhanda - 30:30. Evo break lopte za Sousu. Spašava se Damir odličnim forehandom, nakon kojeg Sousa šalje lopticu u mrežu - 40:40. Ponovo prijeti Sousa - 40:A, ali opet se spašava Damir. Treća break lopta u nizu, nakon što Džumhur nije uspio iskontrolisati lopticu na mreži. Break!

0:3 Sousa izrazito lako dolazi do tri vezane game lopte, i koristi odmah prvu. Najbrži game u meču.

0:4 Damir prvo gubi, pa osvaja poen - 15:15. Novi poen za Sousu. Fantastičan smeč Damira sa osnovne linije, koji, mora se priznati, nimalo nije lako izvesti - 30:30. Damir dolazi do game lopte nakon uspješnog izlaska na mrežu. Prvi drop-shot Souse, koji je vješto prikrio i izveo vrhunski - 40:40. Snažan return Souse donosi mu novu break loptu. Početnička greška Souse, koji je previše želio i pogriješio iz backhanda - 40:40. Greška Džumhura iz forehanda - 40:A. Nažalost, novi break.

0:5 Nastavljaju se nizati greške Džumhura. As servisom Sousa stiče prednost 30:0. U velikom je naletu Portugalac, kojem sada polazi sve za rukom - 40:0. Još jedan game s nulom za Damirovog protivnika.

1:5 Prvi poen u 6. gameu drugog seta osvaja Damir, ali zatim i gubi naredni - 15:15. Neuspješan pokušaj drop-shota Portugalca - 30:15. Džumhur sada forehand zakucava u mrežu - 30:30. Set loptu imat će Sousa. Ipak, spašava se Damir sjajnom backhand paralelom. Greška Souse iz backhand udarca donosi Damiru game loptu. Game Džumhur. U narednom gameu Sousa servira za 2. set.

sousa

2:5 Sousa protiv u drugom setu indisponiranog Damira brzo dolazi do tri vezane set lopte. Džumhur uz dosta rizika i hrabrosti spašava sve tri, te dolazi do break lopte koju koristi fantastičlom defanzivom. Break.

3:5 Odlična backhand dijagonala Damira, na koju Portugalac nema odgovora - 15:0. Sarajlija nastavlja da protivnika muči fantastičnim drop-shot udarcima - 30:0. Tri vezane game lopte za Džumhura. Sousa iz dobrog returna prelazi u ofanzivu i smečira za 40:15. Odličan servis Damira za kraj gamea.

4:5 Rastrčao je sada Sousa Damira po terenu i na kraju osvojio poen. Dvostruka servis greška 27- godišnjaka - 15:15. Damir je, čini se, u potpunosti došao do svoje igre i sada ponovo prijeti na servis protivnika - 15:30. Novi uspješan drop-shot - Damir će imati dvije break lopte. Smeč Damira za kraj 9. gamea. Break! Kakav povratak Džumhura, nakon 0:5!

5:5 Damir smečom osvaja prvi poen u 10. gameu, Sousa nemoćan i uz dosta nervoze širi ruke. Fantastičan drop-shot za Damira. Njegova uspješnost nakon ovog udarca danas je i više nego fascinantna. Kakav backhand winner iz skoka, tri vezane game lopte. Game Damir. Naš teniser osvaja peti game zaredom.

5-5

5:6 Sousa je došao do prvog poena u 11. gameu. Nekontrolisan forehand return završava daleko u outu - 30:0. Imat će Sousa tri vezane game lopte. Game Sousa.

6:6 Damir sada mora biti smiren i dobrim servisom ući u tzv. trinaestu igru. Servis winnerom osvaja prvi poen. Fantastična defanziva mladog Sarajlije za novi poen iz backhanda - 30:0. Sada iz istog udarca griješi - 30:15. Još jedan fantastičan udarac iz backhanda - 40:15. Novi poen ide na stranu Portugalca, a Damiru će ostati još jedna game lopta. Igrat će se tie-break!

tie-break

6:7 U odlučujućoj, tzv. trinaestoj igri 2. seta igrači su čvrsto držali svoje servise. Prvi je do mini-breaka došao Damir pri rezultatu 4:4, kada Sousa nekontrolisano šalje lopticu u out. Imat će Damir dva servisa. Ipak, prvi ne koristi pa je rezultat izjednačen - 5:5. Set lopta za Portugalca, koji promašuje težak smeč i time Džumhura ostavlja u igri 6:6. Nova set lopta za Sousu. Odličan drop-shot Damira sa osnovne linije, spasio je i drugu set loptu. Sjajan servis Damiru donosi prvu set loptu - 8:7. Spašava se Portugalac nakon lošeg loba Damira. Sarajlija sada nije imao sreće jer je loptica zakačila vrh mreže i završila u outu. Kraj seta. Sousa izjednačava rezultat.

damir2

1. set 6:2

1-0 Meč je svojim servisom otvorio Sousa, koji je već u prvom poenu odmah pokazao zašto mu je forehand najopasnije oružje. I u drugom poenu nastavio je da bombarduje Damira strahovitim forehandima, te ga na kraju završio laganim volejem na mreži. No, Damir uzvraća fantastičnim backhand winnerom - 30:15. Odličan drop-shot Damira, nakon kojeg mu je lopticu Sousa bukvalno nabacio na reket - 30:30. Još jedan uspješan drop-shot mladom Sarajliji donosi prvu break loptu na meču - 30:40. Break! Damir je odmah oduzeo protivniku servis.

2:0 Sada griješi Sousa iz backhanda za prvi poen Damira na njegov servis. Treći drop-shot Damira donosi mu novi poen. Portugalac jednostavno nema odgovor na ovaj udarac Sarajlije. Damir dolazi do tri vezane game lopte, nakon odlične paralele, a zatim i do gamea.

2:1 Damir dolazi do prvog poena, ali zatim griješi iz backhand paralele - 15:15. Sousa osvaja treći poen u trećem gameu, ali Damir ponovo pati protivnika iz drop-shota - 30:30. Najduži poen u meču ipak pripada Sousi, nakon što je Džumhur izbacio lopticu u mali out - 40:30. Game za Portugalca.

3:1 Fantastična backhand paralela kači samu liniju za prvi poen Damira u 4. gameu. Sousa iz backhanda šalje lopticu u veliki out 30:0. Odlična priprema za izlazak na mrežu Damira, a zatim i realizacija poena - 40:0. Game Džumhur.

3:2 Prvi poen u 5. gameu pripao je Sousi. Damir izbacuje lopticu u out za 30:0, a zatim Portugalac dolazi do tri vezane game lopte. Ne koristi prvu, nakon greške iz forehanda. Novi poen za Damira, koji ostaje u ovom gameu - 40:30. Ipak, game Sousa.

dzumhur

4:2 Backhand iz skoka ipak Džumhuru ne donosi prvi poen u 6. gameu - 0:15. U drugom poenu ipak je bio uspješniji, a njegov protivnik ljuti se na samog sebe što nije bolje reagovao. Forehand na liniju prethodio je Damirovom uspješnom izlasku na mrežu - 30:15. Uslijedio je strahovit return Souse - 30:30. Odlična kontra iz forehanda Damiru donosi game loptu. Fantastičan drop-shot, a zatim i passing-shot. Game Džumhur.

5:2 Sousa osvaja prvi poen u 7. gameu, a zatim i naredni nakon odličnih ofanzivnih udaraca, kojima je Damira stavio u podređeni položaj - 30:0. Dobar return Damira pod noge Souse, koji izbacuje lopticu u out. Još jedan dobar return, nakon kojeg je uslijedio drop-shot - 30:30. Damir griješi iz backhand udarca - 40:30. Po ko zna koji put Damir je rastrčao Portugalca nakon drop-shota, a Džumhur iz smeča završava poen - 40:40. Odlična igra Sarajlije donosi mu novu break loptu - 40:A. Break! Džumhur u narednom gameu servira za prvi set!

sousa

6:2 Odlična defanziva Sarajlije! Trčao je po svim dijelovima terena i sve stizao, te na kraju smečom osvojio prvi poen. Nekontrolisan forehand Souse - 30:0. Tri set lopte za našeg tenisera. Greška Souse za kraj prvog seta.

dzumhur1

 

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (73. na ATP listi) igra 1. kolo Roland Garrosa. Protivnik mu je Portugalac Joao Sousa (29.).

Džumhur je protiv Souse zabilježio dvije pobjede iz isto toliko mečeva. Prvi susret igrali su 2010. godine u okviru Davis Cupa, a Damir je slavio nakon preokreta sa 4-6, 6-4, 6-1. Drugi duel, igran 2013. godine u slovačkim Košicama, također je otišao na stranu 23-godišnjeg Sarajlije, koji je u osmini finala izvojevao laganu pobjedu rezultatom 6-0, 6-4.

Naš teniser na Roland Garrosu iz prošle godine brani treće kolo, gdje je od njega bio bolji jedan od najboljih tenisera svih vremena, Švicarac Roger Federer rezultatom 3-0 (6-4, 6-3, 6-2).

U slučaju da eliminiše Sousu, Džumhur će rekete ukrstiti sa boljim iz duela Andreas Seppi (Italija, 38.) - Ernests Gulbis (Latvija, 80.).