VIJESTI

NOVI TRAVNIK Radnici BNT Hidraulike nastavljaju s obustavom rada

Milionski dugovi preduzeća

Fena

24.5.2016

Oko 75 radnika poduzeća "BNT Hidraulika" iz Novog Travnika nastavljaju s obustavom rada, a razlog su neisplaćene plaće i naknade za topli obrok, te višegodišnji neuvezani radni staž.

Predsjednik sindikata Mensur Grabus kazao je kako radnici nisu stupili u štrajk, nego su bili primorani obustaviti rad jer imaju 14 godina neuvezanoga staža i deset neisplaćnih plata, te nemaju novca kako bi došli na posao.

- Nije nam uplaćivano osiguranje tako da nismo ni u mogućnosti liječiti se. Imamo i 15-ak ljudi koji su stekli uslove za mirovinu i dobili rješenje, ali to ne mogu zbog neuplaćenih doprinosa - rekao je Grabus.

Upozoravajući na milionske dugove ovog preduzeća, Grabus je rekao kako su radnici ogorčeni jer BNT Hidraulika ima ogormne kapacitete, ali je prozivodnja slaba.

- Kvalitetom smo bolji nego ijedna evropska kompanija koja se bavi hidraulikom i ne vidim razloga da vlast ne omogući nama posao, nego milionski posao izvoze u Poljsku - kazao je Grabus.

Radnici za stanje u poduzeću krive i bivša rukovodstva, a aktulani direktor u ostavci Zulfo Kasanović danas nije htio razgovarati s novinarima.

Uposlenici ove kompanije ne znaju koliko će obustava rada trajati, te očekuju rješavanje situacije 15. juna, kada će biti održana skupština dioničara.

Preduzeće "BNT Hidraulika" privatizovano je 2003. godine, a većinski vlasnici su dva investicijska fonda.