BIH

Saradnja Sudske policije FBiH i UG Vive Žene na podršci svjedocima i žrtvama

Sporazum potpisan u Tuzli

Fena

24.5.2016

Sporazum o saradnji Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja građana Vive Žene - Centar za terapiju i rehabilitaciju potpisan je danas u Tuzli.  

Cilj ovog sporazuma jest osiguranje učešća predstavnika Sudske policije FBiH u aktivnostima mreža za podršku svjedocima/žrtvama da bi se osigurao koordiniran pristup u pružanju blagovremene, efikasne i kontinuirane multidisciplinarne podrške žrtvama/svjedocima u BiH.

Glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vahabović izrazio je zadovoljstvo što će nakon potpisivanja i implementacije ovog sporazuma Sudska policija FBiH moći doprinijeti razvoju mreže projektnog tima podrške žrtvama/svjedocima.

Ocijenio je pozitivnim što su nevladine organizacije prepoznale ulogu Sudske policije FBiH u poduzimanju radnji za uspješno vođenje krivičnog postupka.

-Ono što je Sudska policija FBiH prepoznala u nevladinoj organizaciji jest potreba da se pored primarnog zadatka koji Sudska policija ima, a to je zaštita svjedoka, pruži i podrška tim svjedocima - navodi Vahabović i dodaje da se tim dvjema komponentama (zaštitom i podrškom) jača pravda u cjelokupnom pravosudnom sistemu.

Predsjednica UG Vive Žene Tuzla Jasna Zečević istakla je da je za ovo udruženje  današnji događaj od velikog značaja, s obzirom na to da Sudska policija FBiH prvi put sklapa ovakav sporazum s jednom nevladinom organizacijom.

Sporazum će regulirati odnose saradnje, kako je pojasnila, u smjeru podrške svjedocima i žrtvama ratnih zločina i drugih sudskih procesa.

Potpisivanje sporazuma dio je aktivnosti projekta "Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”, koji uz finansijsku podršku Evropske unije provode UG Vive Žene Tuzla u partnerstvu s UG Medica Zenica, Fondacijom Udružene žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED Banja Luka