BIH

ČIVIĆ: Separatizam RS-a u Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Poslanik Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini RS

Fena

24.5.2016

Poslanik Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić tvrdi da se Nacrtom zakona o visokom obrazovanju u tom bh. entitetu pokušava eliminirati Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH te isključiti Agencija za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja BiH.

- Predloženi član 48. ovog nacrta zakona govori o ekskluzivnom visokoškolskom separatizmu RS-a i smatram da je to i pravno, ali i politički neprihvatljiv član, jer se njime ruši autonomija u obrazovanju u BiH - rekao je Čivić danas u entitetskom parlamentu, tokom rasprave o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju u tom bh. entitetu.

Sporni član, kako je naveo, treba izmijeniti i uskladiti s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH ili u potpunosti brisati, kada bude predložen u formi prijedloga, jer će u suprotnom Bošnjaci na njega staviti veto.

Davanje Vladi RS-a mogućnosti da stvara mrežu visokoškolskih ustanova u RS-u, kako je naveo, onemogućava nastajanje novih univerziteta.

- Vladina mreža uspostavlja i štiti monopol postojećih univerziteta i na neki način zabranjuje konkurenciju - smatra Čivić.

Ukazao je i da pojedine odredbe predloženog zakona reduciraju univerzitet na obrazovnu, a isključuje njihovu naučnu komponentu.

Višesatna skupštinska rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju u tom bh. entitetu još nije završena.