GLOBUS

OFANZIVA NA FALUDŽU Iračka vojska već zauzela 11 sela

20.000 trupa na manje od 1.000 boraca ISIL-a

A.U.

24.5.2016

Dan nakon pokretanja velike ofanzive na Faludžu Iračka vojska oslobodila je 11 sela i distrikta, što predstavlja važan početni uspjeh u pokušaju da se od ISIL-a vrati grad izgubljen još 2014. godine.

Procjenjuje se da je broj vojnika ISIL-a u tom gradu pao na manje od 1.000, dok su Iračani poslali oko 20.000 trupa uz podršku američke avijacije. Jedinice koje napadaju Faludžu pripadaju Antiterorističkoj službi, vojsci i policiji.

Također, prisutne su i šiitske milicije koje podržava Iran, ali nije poznato koja će konkretno njihova uloga biti i u kojoj mjeri će sarađivati sa iračkim trupama.

"Oni su već krenuli na grad i suočili su se s određenim otporom", rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis, dodavši da je Faludža strateški bitna jer je najbliže uporište ISIL-a Bagdadu.

lokacija-faludze-u-iraku

Lokacija Faludže

Davis je kazao da je veliki broj boraca ISIL-a napustio provinciju Anbar, u kojoj se grad nalazi, jer to mjesto smatra dalekom ispostavom koja je izgubila svoj strateški značaj.

Trupe koje napreduju prema gradu mogu očekivati mine, zamke i zasjede, no veliku prednost dat će im američki avioni.

NBC News piše da, prema bolničkim izvorima u Faludži, od početka operacije poginulo je devet stanovnika, od čega petero djece i dvije žene. Bilo je žrtava i na strani vojske i ISIL-a, ali brojke nisu poznate.  

Vojska je ranije saopćila da sve porodice koje nisu u mogućnosti napustiti grad, trebale bi obilježiti svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, no ovo teško da će spasiti svih 75.000 civila u gradu. Dodatni problem predstavlja činjenica da humanitarne organizacije nisu bile u mogućnosti isporučiti pomoć Faludži još od septembra prošle godine.

Prije početka rata, Faludža je imala preko 300.000 stanovnika.

Faludža je i prvi veći grad koji je ISIL osvojio u Iraku, nakon čega je pao i Mosul, a teroristi su planirali i ofanzivu na Bagdad. Posljednjih mjeseci, nakon niza poraza na vojnom polju, ISIL je pokreno seriju bobaških samoubilačkih napada na Bagdad, najvjerovatnije isplaniranih u Faludži.

Inače, nakon invazije SAD-a na Irak Faludža je stekla svjetsku slavu pošto je postala centar otpora nakon rušenja vlasti Sadama Huseina. Upravo u ovom gradu irački ogranak Al Kaide imao je snažno uporište, a smatra da se je iz te grupice nastao današnji ISIL koji sada kontroliše velike dijelove Iraka i Sirije.