NOGOMET

VIŠĆA: Upita za mene ima i previše, ali za sada nijedne ponude

Bh. reprezentativac nakon odlične sezone u Istanbulu

Autor:M. TANOVIĆ

26.5.2016

Iza Edina Višće je sezona iz snova, kakvu, vjerovatno, ni sam nije mogao očekivati. No, završilo se veličanstveno, a naš reprezentativac je, po završetku sezone, napustio Istanbul visoko uzdignute glave.

Naporan trud, zalaganje, mukotrpan rad i čelična volja otvorili su Edinu put ka turskoj fudbalskoj eliti. Odigrao je sve ligaške utakmice za Istanbul, a u ta 34 nastupa je sa 17 golova postao četvrti strijelac lige. Osim toga, zabilježio je i pet asistencija. Ukratko, glavni je motor istanbulskog kluba, koji će i sljedeće sezone igrati Evropsku ligu. 

Premašio ambicije 

- Bila je to veoma naporna sezona, koja me je doslovno slomila. Odigrao sam veliki broj utakmica, veći dio na visokom nivou, a vremena za predah nije bilo. No, na kraju mogu biti veoma zadovoljan. U ovoj sezoni, koja je bila odlična, premašio sam vlastite ambicije i to će mi biti vodilja za sljedeću - kaže Višća. 

A u sljedećoj, ko zna gdje će biti Edin. Naš fudbaler je u nekoliko navrata naglašavao kako je sretan u Istanbulu, gdje ga veoma cijene. Klub je veoma dobar, ambicije su sve više, a one se većinom vrte oko Višće. No, odlični nastupi privlače sve veći broj grabljivaca. 

Sevilja, nekoliko engleskih, njemačkih i turskih klubova raspituju se za Edina, za kojeg Istanbul još nije precizirao cijenu. Šta bi moglo biti?

- To, zaista, ne znam niti razmišljam o tome. Nije mi životni cilj završiti u nekom velikom klubu samo da bih bio u njemu. Želim napredovati i igrati, a u Istanbulu zaista imam sve. Upita je do sada bilo mnogo, od velikog broja klubova, ali za sada nema nijedne zvanične ponude. Ako je bude, vidjet ćemo - govori Višća. 

Žalim za Eurom 

Mada je po dolasku u rodni kraj slomljen, Edin nema mnogo vremena za odmor. Višća će u četvrtak biti među fudbalerima koji će se u Sent Galenu odazvati selektoru Mehmedu Baždareviću uoči pripremne utakmice protiv Španije (29. maja), a potom i Kirin kupa, na kojem će naš tim odigrati dva susreta. 

- Termin jeste malo nezgodan, ali moramo ga dobro iskoristiti, jer poslije toga više nema nijedne utakmice do kvalifikacija. Španija će biti odlična provjera. Vjerujem da im možemo parirati i ostvariti dobar rezultat. 

I danas žalim za Evropskim prvenstvom, ali sam uvjeren da ćemo u sljedećem ciklusu pružiti više i da ćemo izboriti nastup na Mundijalu - rekao je Višća. 

I ako ne odem nigdje, bit ću sretan 

Skroman kakav jeste, Edin nema nerealne apetite, a takav je i po pitanju eventualne promjene kluba. 

- Prezadovoljan sam klubom i svojim statusom u njemu. S jedne strane, možda je i vrijeme da se otisnem negdje, ali nemam nikakav imperativ. I ako se ništa ne desi, ponovo ću biti sretan.