VIJESTI

EMIR KREMIĆ: RS ne može objaviti nikakve podatke s popisa!

Direktor Federalnog zavoda za statistiku za ”Avaz”

B. T.- K. Ke.

24.5.2016

Zahtjev Vlade RS da se stavi van snage odluka o obradi rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine te prijetnje da će taj entitet „proglasiti rezultate popisa relevantne za RS“, u Agenciji za statistiku BiH (BHAS) ne doživljavaju ozbiljno. Na upit postoje li uopće teoretske mogućnosti za scenarij koji najavljuju iz manjeg bh. entiteta, u Državnoj agenciji jučer nisu željeli ni odgovarati. 

Početni položaj

O ovakvim najavama iz RS mnogo otvorenije govore u Federalnom zavodu za statistiku. Emir Kremić, direktor te institucije, u izjavi za "Dnevni avaz" odbacuje mogućnost da RS sama objavljuje određene podatke. Kaže da bi svaki eventualni pokušaj da Vijeće ministara mijenja donesenu odluku o objavi rezultata, a što zagovaraju u RS, predstavljalo narušavanje kako domaćih tako i međunarodnih zakonskih propisa i standarda. 

- To bi predstavljalo vraćanje popisa stanovništva u početni položaj, prije donesenog programa – kazao je Kremić, potcrtavajući da je nadležni organ na nivou BiH za organizaciju, izradu i distribuciju statističkih podataka Agencija za statistiku BiH. 

Obrada podataka

Iz te institucije jučer je saopćeno da, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, rade na realizaciji aktivnosti obrade podataka i objave rezultata popisa. 

- Statističkim institucijama u BiH, od 25. do 27. maja, dolaze u posjetu Žan-Mišel Dur (Jean-Michel Durr), predstavnik Međunarodne monitoring misije, Marius Andersen iz Eurostata zadužen za BiH i Piter Everers (Pieter Evereaers), predsjednik Upravnog odbora IMO misije. Posjeta eksperata značajna je zbog njihove tehničke i stručne pomoći u daljnjem procesu obrade podataka i objave rezultata popisa – poručuju iz BHAS-a.