UNSKO-SANSKI KANTON

BIHAĆ 300.000 građana zaslužuje bolje zdravstvene usluge u Bolnici

Sjednica Skupštine Unsko–sanskog kantona

M. DEDIĆ

24.5.2016

Na 20. redovnoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) zastupnici su raspravljali o izvještajima i programima javnih medicinskih ustanova i zavoda.

Jedna sala 

Poseban fokus bio je na Kantonalnoj bolnici (KB) “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, koja pokriva zdravstvenu brigu za skoro 300.000 stanovnika Krajine u sekundarnoj i tercijarnoj medicini. Katastrofalni požar prije tri godine unazadio je rad i kvalitet usluga KB-a. 

Zastupnik, dr. Edin Bašagić (SDA), zaposlenik ove ustanove, istaknuo je kako je u Bolnici samo jedna operaciona sala i da bi bilo strašno da se dogodi veliki udes ili tragedija pa da operateri ne budu mogli svima pružiti pravovremenu pomoć. Bašagić je zatražio da se bihaćkoj Bolnici hitno pomogne, naglašavajući da je ova ustanova najmanje zadužena od svih bolnica u FBiH.

- Bolnica je prošle godine, i pored svih štednji koje činimo, poslovala s gubitkom od 2,5 miliona KM pa je sada ukupni dug 27 miliona KM. Stanje je teško, napravljena je greška rušenjem operacionih sala kako bi se napravile bolje i ljepše, a nisu osigurana sredstva za njihovu gradnju - kazao je dr. Samir Muminović, inače hirurg u KB-u. 

bolnica-bihac-pozar

Požar je unazadio rad i kvalitet usluga

On, kao i dr. Hajrudin Halilović, također hirurg, istaknuli su da bi Bolnica mnogo bolje živjela kada bi joj Zavod zdravstvenog osiguranja USK plaćao prema uslugama, a ne prema programima. Potom su nastale polemike i replike te međusobna optuživanja zastupnika, jer su neki od njih bivši ministri zdravstva i direktori bihaćke Bolnice.

Rad Lječilišta

U nastavku sjednice raspravljalo se o izvještajima i programu rada Zavoda za javno zdravstvo USK, Doma zdravlja Bosanski Petrovac i Lječilišta Gata.

Vansudska poravnanja

Usvojeni su zaključci da se donese plan finansijske konsolidacije KB-a, kao i da se pokušaju realizirati vansudska poravnanja između Bolnice i ZZOUSK, jer su obje ustanove tužile jedna drugu za milionske iznose.