BIH

ZENICA Kasim Sarajlić razriješen dužnosti direktora JP Grijanje!

Odlukom Nadzornog odbora

D. PAŠALIĆ

23.5.2016

Odlukom Nadzornog odbora, Kasim Sarajlić razriješen je dužnosti direktora JP Grijanje Zenica, saznaje "Avazov" portal.

Njegovo mjesto preuzet će, kao vršilac dužnosti direktora, Elvir Bošnjak do imenovanje novog direktora, na mandatni period od četiri godine. Podsjetimo, Bošnjak je ranije vršio funkciju izvršnog direktora za tehničke poslove ovog preduzeća.

Ovu informaciju pokušali smo provjetiti danas u JP Grijanje sa izvršnim direktorom, ali se zbog, kako nam je rečeno, obaveza nije mogao javiti na telefon.

Podsjetimo, sudija Općinskog suda u Zenici, Sabrija Agić, donio je nepravosnažnu presudu protiv Kasima Sarajlića, direktora Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica, zbog zloupotrebe položaja u vidu zapošljavanja zaposlenika na radna mjesta za koja nisu ispunjavali uslove.

Zbog svega navedenog, kako stoji u presudi, počinio je produženo krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti", zbog čega je nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

Pored toga, izričena mu je mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije rukovođenja u državnim i javnim preduzećima i ustanovama u trajanju od pet godina, od dana prvomoćnosti presude. Vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, neće biti uračunato u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Valja istaći kako je JP Grijanje ranije raspisalo konkurs za imenovanje direktora, stoga nije poznato da li je razriješenje Sarajlića zbog odluke Suda ili radi isteka mandata?!