KOŠARKA

MULAOMEROVIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL: Imamo kvalitet, ali i snagu da se plasiramo na Eurobasket

Selektor košarkaške reprezentacije BiH

A. TIRO

23.5.2016

Novoimenovani selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Damir Mulaomerović je za "Avazov" portal kazao kako se izuzetno raduje početku kvalifikacija sa našim najboljim košarkašima, ali i naglasio kako će uskoro objaviti spisak igrača na koje će računati u kvalifikacijama za Eurobasket 2017.

- Još uvijek nisam odlučio koga zvati, ali svakako da radimo intenzivno sa svojim saradnicima na spisku. Svi će biti blagovremeno obaviješteni, ali uglavnom tu će biti 24 igrača na koje ću računati u kvalifikacijama - kazao je za početak Mulaomerović.

Uskoro spisak

Voljom žrijeba koji je održan u Minhenu naši najbolji košarkaši smješteni su u grupu sa Švedskom i Rusijom. Naš selektor smatra kako nas očekuju neizvjesne utakmice.

- Rusija je izuzetno jaka selekcija ukoliko dođu u najjačem sastavu. Oni imaju jednog od najboljih igrača u Evopri Alexeya Shveda. Međutim, isto tako smatram da i naša reprezentacija ima jak tim i ukoliko se svi igrači odazovu na koje računam, onda mislim da imamo i snage i znanja da se im se suprostavimo - kazao je Mulaomerović, ali i naglasio kako neće biti nimalo lagano.

Đedović nam je neophodan

Na proteklom Evropskom prvenstvu za našu selekciju nisu nastupali sasvim sigurno tri naša najbolja igrača Mirza Teletović, Jusuf Nurkić i Nihad Đedović. Mulaomerović nam je rekao kako je već obavio razgovore sa trojicom navedenih i da su svi naglasili kako su spremni i da jedva čekaju da se odazovu reprezentativnom pozivu.

- Sa svima sam razgovarao. Mirza Teletović i Nihad Đedović su naglasili kako su spremni da se vrate i pomognu reprezentaciji. Mirza je sada u procesu potpisivanja novog ugovora, a kada je u pitanju Đedović, ako se sve administrativne stvari riješe na vrijeme, siguran sam da će igrati za našu reprezentaciju. Radi se o sjajnim momcima koji su izrazili želju da nam pomognu, što je velika stvar jer je Đedović sa svojim kvalitetama nama neophodan - rekao je Mulaomerović.

Protiv Zadra moji igrači vrijeđani na rasnoj osnovi

Proteklih nekoliko dana u žiži sportske javnosti u Hrvatskoj je bio incident na košarkaškoj utakmici između Zadra i Cibone. Naime, ekipa Cibone koju sa klupe predvodi upravo Mulaomerović bili su podvrgnuti neviđenim verbalnim napadima i uvredama od domaćih navijača. Mulaomerović je kazao kako su njegovi igrači napadnuti i da su vrijeđani tokom cijele utakmice.

- Moji igrači su napadnuti. Tokom cijele utakmice sa tribina smo vrijeđani, čak i na rasnoj osnovi. Vladala je jedna nesportska atmosfera i nije bilo nimalo ugodno. Nisam mogao prihvatiti da se moji igrači tretiraju na način na koji su bili tretirani na toj utakmici od domaćih navijača - kazao je za kraj Mulaomerović.