VIJESTI

ARNAUT: Umjesto novih mjera štednje, neki se utrkuju da razvodne Zakon

Dok primjena novog propisa bilježi efekte

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.5.2016

Pola godine nakon što je Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a, ukinula isplatu naknada za rad u komisijama, nadzornim i upravnim odborima tokom radnog vremena, sve je više zahtjeva za izuzeće od primjene člana 39. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji regulira pitanje tih isplata. O nekim od ovih zahtjeva danas će raspravljati i Komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za finansije i budžet, a isti zahtjev upućen je i Komisiji Doma naroda.

Traže izuzeće

Među onima koji traže izuzeće od primjene Zakona su Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije te Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Prema nekim informacijama, očekuje se i da neke druge komisije zatraže isto, jer navodno je nekim članovima, uprkos visokim budžetskim plaćama, iznos od 475 KM, koliko mogu mjesečno najviše dobiti, nedovoljan!?

Safet Softić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i član Komisije za finansije i budžet, kaže da, ako dođe do takvog prijedloga, on neće dobiti ni njegovu podršku, a, vjeruje, ni podršku Kluba bošnjačkog naroda.

safet-softic

Softić: Protiv bilo kakvih uvećanja 

- Trudit ću se da izbacimo takva rješenja, jer za one koji primaju plaću iz budžeta vjerovatno je i ovaj iznos mnogo za bilo kakav rad u komisijama. Mislim da je besmisleno u ovom stanju socijalne krize vraćati bilo kakva povećanja. Vlast mora kontinuirano raditi na smanjenju primanja - ističe Softić.

Arnaut navodi da je primjena izmijenjenog Zakona o plaćama i naknadama već postigla svoje efekte, ali da postoje oni koji ga žele razvodniti.  

Urediti oblast

- Ovaj zakon već je doveo do ogromnih ušteda, ali istovremeno predstavlja i primjer kako racionalizirati budžetska izdvajanja i uvesti mjeru u oblast naknada u javnom sektoru. Ali, umjesto da predlažu nove mjere štednje, neke kolege utrkuju se da razvodne ovaj zakon. Neki koji su navikli na enormne naknade negoduju zato što su one smanjene, ali niko nije napustio nijednu komisiju zbog toga - kaže Arnaut.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-u Predstavničkom domu i članica Komisije PD PSBiH za finansije i budžet, navodi da je 475 KM dovoljan iznos za rad u komisijama i odborima, ali za one koji primaju plaću iz budžeta.

aleksandra-pandurevic-press-03-is

Pandurević: Podrška pojedinim zahtjevima 

- Međutim, imamo problem s ljudima koji su u članstvu nekih tijela kao eksperti. Recimo, zašto bi neki ekspert radio u Upravnom odboru UIO za te pare tako ozbiljan posao, koji uključuje i izricanje kazni do 300.000 KM? Ima još nekoliko tijela koja se finansiraju sama, a ne iz budžeta, te nezavisni regulatori, i smatram da i njih treba izuzeti, ali temeljitu analizu mora uraditi Ministarstvo finansija i sistemski urediti ovu oblast - smatra Pandurević.

Isplaćivano 3,1 milion godišnje

Pokušali smo u Ministarstvu finansija i trezora BiH dobiti informaciju o visini ušteda ostvarenih za šest mjeseci, koliko je prošlo otkako su naknade umanjene ili ukinute, ali odgovor na naš pisani upit upućen prošle sedmice još nismo dobili.

No, s obzirom na to da je poznato da je za rad u komisijama i drugim tijelima do prošle godine na godišnjem nivou isplaćivano oko 3,1 milion KM i prosta računica, uzevši u obzir umanjenja, sama govori o kakvim se efektima radi. Članovi nekih komisija imali su zaradu i do 30.000 KM mimo plaće, samo po osnovu naknada.