LIFESTYLE

Do jučer je bio superzdrava namirnica, a sada ga koriste kao drogu!

Može se jesti, piti, pa čak i šmrkati

(Aj. B.)

22.5.2016

Ljudi širom svijeta počeli su da na rej zabavama koriste prilično neočekivanu egzotičnu "drogu" koja im daje dovoljno energije da satima skaču i uživaju u muzici. Ova namirnica može da se jede, pije, pa čak i šmrče, a radi se o kakau.

Kakao je najnovija poslastica klabera širom svijeta koji ga konzumiraju umjesto droga i alkohola.

Mnogi klaberi tako sve češće tokom žurki konzumiraju napitke sa kakaoom, uzimaju kakao pilule, a jedan poslastičar iz Belgije čak je napravio poseban uređaj za ušmrkivanje ove poslastice u prahu koji košta 50 dolara.

Čist kakao ima mnogo jača svojstva nego što mislimo i oslobađa velike količine endorfina u krvotok kada se konzumira, što stvara osećaj euforije. A tu je i navala magnezijuma koji opušta mišiće i smanjuje napetost u tijelu.

Sirovi kakao je također pun flavanola koji povećavaju cirkulaciju krvi i stimulišu moždanu aktivnost sudeći po studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kliničke nutricije. Veliki broj klabera odlučuje se za napitke sa kakaoom koje obogaćuju medom ili cimetom kako bi mogli da izdrže višečasovne žurke.

Kada je kakao prah u pitanju, on se miješa sa đumbirom i nanom, nikako sa čili papričicama koje ga prate u pojedinim jelima. Međutim, kakao neće izmijeniti vaš osjećaj realnosti, već će samo pojačati čula umjesto da ih utupi kao što to čine alkohol i droge.

Zapravo, čak ni 100 posto čist kakao nije droga. Iako sadrži supstance koje utiču na raspoloženje, njihova koncentracija je toliko mala da zapravo nemaju nikakav efekat na ljude tako da mnogi stručnjaci smatraju da je u pitanju zapravo placebo efekat, prenosi 24sata.rs.