BIH

Ivanić će se odazvati sastanku kod Dodika

Kao član Predsjedništva BiH

Srna

22.5.2016

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je večeras da nema ništa protiv da kao član Predsjedništva naše države još jednom ode na razgovor kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o zauzimanju zajedničkog stava o popisu stanovništva u BiH, iako smatra da bi sastanak sada trebalo da bude održan kod njega.

Ivanić smatra da bi bilo najbolje da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić povuče svoju odluku, da bude donesen zakon da se do kraja godine produži rok za objavljivanje popisa i u tom periodu postigne kompromis.

"Poziv na sastanak još nije stigao, a prije njega potrebno je sagledati šta je mogući izlaz u vezi sa popisom", rekao je večeras Ivanić - počasni predsjednik PDP-a, koji je prisustvovao tribini ove stranke "Srpska mora bolje" u Novoj Topoli, kod Bosanske Gradiške.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je na tribini da još nije dobio poziv za sastanak kod predsjednika Srpske Milorada Dodika u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa u BiH.

"Jasno smo rekli da su bespotrebni sastanci kod predsjednika Republike u ambijentu u kome se stvara neka vrsta političkih tenzija, ali u slučaju da bude određenih zahtjeva za sastancima sa ključnim ljudima iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH nemamo ništa protiv da se to desi", naglasio je Borenović.

On je rekao da je odluka o popisu veoma nekorektna i da je ključno pitanje šta sada može da uradi RS, odnosno da li može izuzeti svoju popisnu građu i objaviti popis prema metodologiji za koju smatra ispravnom, ukoliko je tačno da je 2012. ili 2013. godine prenesena nadležnost, pa je popisna građa u vlasništvu Agencije za statistiku BiH.

Borenović je rekao da su stranke Saveza za promjene spremne da nastave sa protestima ukoliko vlast u Republici Srpskoj ne ispuni zahtjeve od 14. maja.

"Stranke Saveza za promjene su sa građanima odlučile da kažu dosta, ali i da pruže priliku vladajućim u Republici Srpskoj da rade na ispunjenu zahtjeva u narednim sedmicama. U slučaju da ih ne ispune mi ćemo se okupiti, i još snažnije, na miran i demokratski način, tražiti da se sasvim legitimni zahtjevi građana ispune", poručio je Borenović.

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Bosanska Gradiška Milan Švaraka rekao je da je javna tribina u Novoj Topoli bila prilika da građani od najodgovornijih ljudi u politici dobiju odgovore na pitanja o političkoj situaciji u BiH, Republici Srpskoj, ali i u opštini.