BIH

TUGA I NEVJERICA Hiljade građana i prijatelja na posljednjem ispraćaju gradonačelnika Zenice

Husejin Smajlović preminuo u 65. godini nakon teške borbe sa karcinomom pluća

D. PAŠALIĆ

22.5.2016

19:11 Više hiljada Zeničana i gostiju iz drugih gradova klanjali su dženazu-namaz Husejinu Smajlović, gradonačelniku Zenice, na mjesnom mezarju u Obrenovcima koju je predvodio prof.dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisulema.

Tuga, nevjerica i suze preovladavale su u Obrenovcima, gdje su prisutni iskazali ogroman žal zbog gubitka velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag za svojih 65 godina života.

- Naš Husejin odlazi sa ovoga prolaznog svijeta. Bio je poseban čovjek, vidite kako Allah dž.š. određuje da upravo na mubarek noći preseljava na budući svijet. Ono po čemu ćemo ga mi spominjati jesu tri osobine. Bio je iskren, darežljiv i susretljiv. Nadasve odgovoran kao otac, ali i kao gradonačelnik. On je svojim životom svjedočio Islam, govorio kako se treba živjeti na ovom svijetu, odgajati, te kako se treba biti odgovoran prema poslu kojem služite - poručio je ef. Dautović na mjesnon mezarju.

Potom je uslijedio ukop rahmetli Smajlovića, kojeg su u kabur spustili njegovi sinovi Afan i Igbal.

123

Klanjana dženaza-namaz na mjesnom mezarju u Obrenovcima

17:24 Više hiljada Zeničana klanjalo je dženaza-namaz svom gradonačelniku Husejinu Smajloviću na glavnom gradskom trgu Alije Izetbegovića u Zenici. Dženazu-namaz predvodio je Ejub ef. Dautović, muftija zenički. Potom će na mjesnom mezarju u Obrenovcima biti ukopan.

16:06 Nakon borbe sa teškom bolesti, karcinomom pluća, Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice, potpredsjednik SDA Zenica i član Predsjedništva SDA BiH, preminuo je jučer u 65. godini život. Kako je istaknuto na komemoraciji, Smajlović je preselio u noći oprosta.

20160522-172003-1280x720

Realizovao milenijske projekte

O njegovoj veličini najbolje govore milenijski projekti i potpuna transformacija Grada u proteklih nepunih 12 godina, koliko je proveo na poziciji prvog čovjeka Zenice. Upravo zbog toga, brojne Zeničane pogodila je vijest o njegovoj smrti, koji su veliki žal izrazili i putem društvenih mreža.

Valja istaći kako je upravo rahmetli Smajlović zaslužan za uređenje Sportsko-rekreativnog centra Kamberovića polje na kojem je izgrađena Gradska arena, tržni centar i moderan Atletski stadion. Osim toga, zaslužan je za realizaciju projekta izgradnje Glavne gradske magistrale, te druge velike projekte koji su Zenici dali potpuno drugu dimenziju.

Komemorativni skup

Zbog njegove smrti, na području Zenice proglašen je Dan žalosti, a komemoracija je održana u Velikoj sali Gradske uprave.

Brojni zvaničnici, predstavnici Grada, organizacija, sportskih kolektiva, političkih partija i sugrađani upisali su se u Knjigu žalosti.

O njegovoj veličini govorio je u ime Stranke demokratske akcije Općinskog odbora govorio je dr. Ibrahim Šišić, predsjednik OO, ističući kako je volio ljude.

- Danas je lijep i sunčan dan u Zenici. U ovom gradu kome je posvetio svoj život, danas se opraštamo od Smajloviča. O njemu se može govoriti kao hrabrom čovjeku, koji je svojom čvrstinom ulijevao nadu ljudima oko sebe zbog čega je posebno poštovan. U svom radu ostvario je velike rezultate, tolike da će tek buduće generacije spoznati koliko je jaka njegova politička zaostavština - rekao je Šišić, dodajući kako je upravo on izmijenio lice grada i učinio građane da se ponose što su iz Zenice.

Budući da je bilo previše onih koji su željeli govoriti o svemu onome što je bio i učinio, a da to vremenske okolnosti nisu dozvoljavale, sa komenoracije su poručili:

-  Ponesite misao sa sobom, njegova je želja - kazali su.

Dženaza-namaz obavit će se ispred Čaršijske džamije u Zenici, poslije ikindije-namaza, a potom i ukop na mjesnom mezarju u Obrenovcima kod Zenice.

Gradonačelnik nepunih 12 godina

Podsjetimo, Smajlović je rođen 5. februara 1952. godine u mjestu Obrenovci, a završio je Gazi Husrev-begovu mederesu u Sarajevu i Pravni Fakultet u Banja Luci. Bio je oženjen, otac dva sina.

Za načelnika Općine Zenica izabran je u mandatu 2004-2008. godina, potom 2008. godine, te 2102. godine kada je ostvario najviše glasova u odnosu na njegove protukandidate.

O njegovoj skromnosti najbolje svjedoče podaci kako je odlučio da bude ukopan na porodičnom, mjesnom, mezarju te da je prije smrti, prema riječima koji su bili bliski njemu, kazao da ljudi koji dođu na njegovu dženazu ne kupuju cvijeće i vijence, nego da novac doniraju za potrebe Narodne kuhinje u Zenici.