CRNA HRONIKA

ZAVRŠEN UVIĐAJ NA VLAŠIĆU Konj poginulog aktivirao minu

Preminuo na putu do bolnice

Mi. K.

21.5.2016

20:46 Završen je uviđaj u mjestu Vitovlje na planini Vlašić, gdje je danas smrtno stradao 53-godišnji Milovan Tripković, nakon eksplozije mine. Prema ovom izvještaju, napravu je aktivirao konj, pomoću kojeg je unesrećeni izvlačio drva.

Još nisu utvrđene sve okolnosti kako je došlo do aktiviranja mine.

15:00  Milovan Tripković  (1963.) iz Vitovlja poginuo je u subotu nagazivši na minu u naselju Kokalovići, općina Dobretići. 

Kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, Tripković je preminuo na putu do bolnice. 

12:20  Fahrudin Solak, kazao je za "Avazov" portal da je muškarac stradao na lokalitetu koje je obilježeno kao minsko polje.

- Moramo se deminirati ovu površinu i upotpunosti osigurati, da bi se mogao izvršiti uraditi uviđaj - kazao je Solak.

11:55 Na planini Vlašić, u mjestu Dobretići, jutros rano stradao je muškarac nakon što je stao na zaostalu minu.

Potvrdio je to za "Avazov" portal Fahrudin Solak direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) te dodao da je muškarac evakuisan nakon aktiviranja mine, ali je od zadobijenih povreda preminuo na putu do bolnice.

- Na ovom lokalitetu dosta površine je očišćeno od mina, no velika je površina sa koje mine nisu uklonjene. Ovo je velika nesreća, 20 godina iza rata, ljudi stradaju od mina - kazao je Solak.

On ističe da je do nesreće došlo u jutarnjim satima te da je najvjerovatnije riječ o mještaninu Dobretića.

Kako je kazao, nadležni organi će utvrditi da li se radi o obilježenom minskom polju ili području koje je eventualno ranije deminirano.

Na mjestu nesreće nalaze se pripadnici FUCZ i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona koji rade na rasvjetljavanju slučaja.

Prisutni su također i službenici Centra za uklanjanje mina (BHMAC), koji rukovode deminiranjem i nadziru slučaj.