BIH

Ko su grobari "Krivaje"

Kako je ranije raskućena fabrika odvedena u propast

E. Trako

21.5.2016

Kada su radnici preduzeća „Krivaja“, koji su prekjučer drugi put u potpunosti blokirali jednu od glavnih magistrala u državi M-17, u mjestu Želeća kod Žepča, prizivali bilo koga da im se obrati da im kaže kada će njihova agonija prestati, nekoliko njih pozivalo je Nermina Nikšića, aktuelnog predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i bivšeg premijera Federacije BiH. 

Smišljena prevara

Upravo je Nikšić, za vrijeme svoje vladavine Vladom FBiH, potpisao posljednji ugovor o prodaji ovog preduzeća ortačkoj grupi koju radnici prozivaju da nije ispunila uvjete iz ugovora. Nikšić je, naime, pristao na prodaju "Krivaje" ortačkoj grupi od četiri firme iz Žepča i Zavidovića za 8,7 miliona maraka.

S druge strane bili su potpisnici Dragan Babić, direktor firme „Makro-drvo“ Žepče, Vinko Marić iz firme „Marić Žepče“, Kasim Badnjar iz „Prograda“ i Muhamed Šibonjć iz „Fedisa“. Početkom oktobra 2014. godine, naš list je došao u posjed originalnog ugovora s elementima o kupovini koji su još tada pokazivali da se radi o sumnjivim djelatnostima.  

krivaja-fax

 Faksimil kupoprodajnog ugovora

Prodate su pilane, zgrade, proizvodne hale, skladišta, mašine, sirovine, deponije, što je zauzimalo milion kvadratnih metara. Sve to dato je za 1,5 miliona KM, i to u dvije rate i obavezu preuzimanja kredita kod Razvojne banke FBiH od 6,5 miliona KM. Tako je „Dnevni avaz“ iz podataka LRC Kreditnog biroa javnosti ukazivao da su preduzeća „Makro-drvo“, „Prograd“, „Marić Žepče“ i „Fedis“, koji je naknadno ubačen, zajedno imala oko 150 uposlenika, što je deset puta manje nego zavidovićki gigant „Krivaja“. 

Dobit koju su tri firme imale 2013. godine iznosi tek 44.000 KM. Samir Sinanović, jedan od ogorčenih radnika „Krivaje“, za naš list kazao je da su mnoge mutne i kriminalne radnje bile očigledne, ali da radnike niko ništa nije pitao. 

- Hamdija Muratović, stečajni upravnik našeg preduzeća, bio je Nikšićev pijun. Sve se radilo iza zatvorenih vrata. Mi smo morali da šutimo i molimo Boga da naši pogoni prorade i da konačno nastavimo raditi. A evo šta smo dočekali, da moramo na ulicu izlaziti jer nemamo više kud – kazao je Sinanović, jedan od 700 radnika „Krivaje“. 

krivaja-fax-1

 Faksimil Facebook profila Nermina Nikšića: I danas čuva sramotnu objavu navodnog spasa

Apsurd apsurda u kriminalnoj prodaji „Krivaje“ bio je uvođenje četvrte firme u ortačku grupu kojoj je prodata „Krivaja“. Firma „Fedis“ iz Zavidovića osnovana je 11. septembra 2014. godine, tek nekoliko dana prije kriminalne prodaje. Nisu imali ni direktora, prometa, ni dobiti, a učestvovali su u krčenju vrijedne državne imovine.

Šaka dolara

Muhamed Mahovac, također jedan od radnika koji je mjesecima na takozvanom čekanju, kaže da je Nermin Nikšić kao tadašnji federalni premijer glavni krivac.

- On je prodao za šaku dolara, što se kaže. A bili su Nijemci zainteresirani, pa naftne kompanije HIFA i „Sliško“, koje imaju sto puta veći kapital od ove žepačke ortačke grupe. Valjda ti ljudi nisu htjeli da se tale, nego su htjeli pošteno da se odigra, zato i nisu bili povoljni kupci – kaže Mahovac. 

Marić sabotirao proteste

Prilikom dolaska na prekjučerašnje proteste, kamion kompanije „Marić Žepče“ bio je prepriječen nekoliko kilometara prije Želeće, gdje su radnici blokirali saobraćaj. Ovaj kamion u vlasništvu je jednog od članova ortačke grupe, Vinka Marića, a kamionom je upravljao njihov sugrađanin iz Zavidovića.