BIH

SLOVENIJA Ljubljanska ljepotica dobiva finalne konture

Postavljen betonski vrh na munaru džamije

B. TURKOVIĆ

21.5.2016

Nakon što je jučer postavljen betonski vrh munare, jasnije su se počele nazirati finalne konture Islamskog centra u Ljubljani. Prethodno, već su završeni grubi radovi na upravnom, obrazovnom i objektu za stanovanje te abdesthani, a u toku je i gradnja džamije. Ona se sastoji od betonskog dijela visine šest metara, a na njega će biti postavljena staklena fasada, tako da će sve biti visoko 24 metra.

Oko kompletne džamije je čelična konstrukcija koja drži krov i ona je trenutno u izradi, a kako nam objašnjava Nevzet Porić, sekretar Islamske zajednice u Sloveniji, riječ je o jednom od najzahtjevnijih poduhvata na objektu.  

Uštede u projektu 

- Rok za okončanje prve faze, koja podrazumijeva betonske i grube radova, jeste septembar ove godine, a malo smo ga i pomjerili jer smo postavljanje staklene fasade iz druge prebacili u prvu fazu zbog toga što je došlo do određenih ušteda u projektu – objašnjava Porić. 

nevzet-poric

 Porić: Pomoć mnogih

Nakon toga slijedi finalni dio gradnje koji je zahtjevan i skup, a za sada je teško precizirati kada će i ti radovi biti okončani, odnosno kada bi Centar mogao biti otvoren. 

- Čekamo odgovor donatora vezano uz finansiranje druge faze. Ako to bude osigurano na vrijeme, onda bismo u drugoj polovini naredne godine mogli doći do cilja, odnosno do završetka gradnje džamije i mogli bismo razmišljati o otvorenju – kaže Porić.

Ljubav i suživot 

Upitan kako se u Ljubljani i Sloveniji trenutno gleda na gradnju Centra, s obzirom na to da je ranije bilo nemilih scena i provokacija, Porić kaže kako se nada da je to prošlost.

- Početkom ove godine bilo je nekih incidenata (ostavljanje svinjskog mesa na gradilište, op. a.), ali vjerujemo da su to uradili pojedinci i da se to više neće ponavljati. Ljubljana je prihvatila džamiju i vjerujemo da će ona biti dio ovoga društva, ovoga grada, da će biti most između dva naroda, da će širiti međusobnu ljubav, poštovanje, suživot… - kaže Porić te dodaje da će džamija imati svoj pravi smisao jedino ako bude povezujući faktor među ljudima.