BIH

GRAPSKA Nekadašnji logoraši danas se bore za puko preživljavanje

Selo iz kojeg je 500 muškaraca tokom agresije prošlo neviđene torture

H. ČALIĆ

22.5.2016

Tog 10. maja 1992. godine srpske snage s brojnim paravojnim formacijama i “Crvenim beretkama” iz Srbije odvele su više od 500 muškaraca iz Grapske u logore Bare i Centralni zatvor u Doboju i od toga dana počele su neviđene patnje, mučenja, premlaćivanja, izgladnjivanje i ubijanje Bošnjaka ovog, nekada bogatog dobojskoj sela. 

Niko od uhapšenih Grapšćana nije znao zbog čega je odjednom postao logoraš i niko ni slutiti nije mogao da će baš Bošnjaci iz Grapske puniti logore Bosanske Gradiške, da će biti prvi “stanovnici” logora Manjača, pa Batkovića, Kule u Sarajevu. U Doboju je ubijeno 11 logoraša i za njihove kosti ni danas se ništa ne zna. Među njima je i inspektor Avdo Kurtović, a deset logoraša iz Grapske stradalo je kao živi štit na Kuli u Sarajevu.

Obnovili kuće 

Aljo Hasančević, predsjednik Udruženja logoraša iz Grapske, jedan je od prvih logoraša Bosne i Hercegovine. On se 29. aprila 1992. godine vraćao s rada iz Hrvatske, pošao je da brani svoju domovinu. Srpski ekstremisti izvukli su ga na punktu u Bosanskoj Posavini iz autobusa i zatvorili u logor u Bosanskom Šamcu. Danas Hasančević kao logoraš i demobilisani borac Armije RBiH nema nikakva primanja.

turbe-grapska

 Turbe s imenima 104 ubijena mještana Grapske

- Logoraši i demobilisani borci koji su otišli u treće zemlje, snašli su se, formirali porodice, u Grapskoj obnovili kuće, u koje dolaze tokom praznika i godišnjeg odmora. Mi, koji smo ostali ovdje, nismo ni na nebu ni na zemlji. Nemamo nikakva primanja, preživljavamo kako se snađemo, jer nas nema u zakonu. Zapravo, nema zakona u koji se ova kategorija ljudi treba uvesti - kaže Hasančević.

aljo-hasancevic11

Aljo Hasančević: Nema nas u zakonu

U Grapskoj smo susreli dva brata, logoraše Ferida i Izudina Hasančevića. Ferid je u srpskim logorima proveo punih 1.260 dana, prošao je sve torture u kazamatima. Zahvaljujući Međunarodnom crvenom križu, pušten je na slobodu 26. oktobra 1995. godine.

Gorka sjećanja 

- Ostala je glava na ramenu, ostala su gorka sjećanja koja nikada neće nestati. Ostale su noćne more od mučenja, ponižavanja, ubistava, ožiljci od proživljenog pakla u Doboju, Bosanskoj Gradišci, Manjači... Nakon izlaska iz logora, 3. januara 1996. godine spojio sam se sa porodicom u Švicarskoj i danas tamo živim sa suprugom i djecom - kaže Ferid. 

Njegov brat Izudin bio je u srpskim logorima 10 mjeseci. Danas sa porodicom živi u Engleskoj...