GLOBUS

PRVE FOTOGRAFIJE SRUŠENOG AVIONA Istražitelji potvrdili da je u letjelici izbio požar nekoliko minuta prije tragedije

Pronađena crna kutija

Autor:(Mi. K.)

21.5.2016

12:44 Objavljene su prve fotografije aviona EgyptAira koji se u srijedu uveče srušio u Sredozemno more. Istražitelji su potvrdili da je u avionu izbio požar na nekoliko mjesta samo nekoliko minuta prije nego što se letjelica srušila. Egipatski mediji javljaju da je pronađena i "crna kutija".

Kako se navodi, dijelovi olupina su pronađeni 290 kilometara sjeverno od mediteranskog grada Aleksadrije.

Istražitelji su u moru pronašli dijelove aviona, garderobu, žuti pojas za spasavanje.

Egipatski mediji javljaju i da je pronađena "crna kutija" u blizini mjesta pada aviona. Crna kutija bi mogla da da odgovore na sva pitanja šta se dešavalo u avionu prije kobnog pada

Podaci iz automatskog sistema koji razmenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona pokazuju da se prije samog pada aviona EgyptAira uključio detektor za dim.

11:20 Francuska agencija za sigurnost zračnog saobraćaja saopštila je danas da je egipatski avion, na liniji Pariz-Kairo, koji se srušio u more sa 66 putnika i članova posade, emitovao automatske poruke koje ukazuju da je u letjelici prije pada bilo dima.

To je potvrdio i avijacioni stručnjak Tim van Beveran za Dojče vele, rekavši da je "u avionu izbio požar".

Sistem je, ocijenio je, poslao veoma jasne poruke.

- Detektovan je dim u toaletu. Minut kasnije, detektovan je dim u odjeljku za elektroniku. Dva minuta kasnije, sve jedinice za kontrolu leta otkazuju - objasnio je on.

Avion egipatske kompanije EgypAir se u noći između srijede i četvrtka srušio u Sredozemno more, sjeverno od Aleksandrije.

Portparol francuskog Biroa za istragu i analizu rekao je za AFP da je avion emitovao poruke, koje ukazuju da je u avionu bilo dima neposredno prije prekida prenosa podataka.

On je međutim ocijenio da je još prerano za tumačenje i razumijevanje uzroka nesreće sve dok se ne pronađe olupina i crne kutije.

CNN je juče javio da podaci iz automatskog sistema, koji razmjenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona, pokazuju da se prije samog pada aviona EgyptAira uključio detektor za dim.

CNN je objavio da je do tih podataka došao iz egipatskog izvora, dodajući da oni potiču iz automatskog sistema ACARS koji rutinski šalje podatke o letu matičnoj avio kompaniji, prenosi Tanjug.

08:36 U istrazi o uzrocima pada putničkog aviona EgyptAira, nekoliko minuta prije pada aviona blizu pilotske kabine aktivirao se požarni alarm, piše CNN pozivajući se na egipatske izvore.

Podaci o aktiviranom alarmu sadržani su u sistemu ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) koji je odgovoran za prenos informacija iz aviona ka komunikacijskim centrima na tlu.

Aktiviranje požarnog alarma ne znači nužno i postojanje vatre, čak ni to da su piloti bili svjesni uzbune, tvrde stručnjaci, a prenosi CNN.

Crna kutija, koja sadrži najvažnije informacije o letu MS804, još uvijek nije pronađena. Crna kutija se nalazi u svim avionima i bilježe razgovore pilota i rad sistema kojim se letjelica upravlja.

Podsjećamo, u četvrtak ujutro avion sa 66 putnika i članova posade srušio se u more nekoliko minuta nako ulaska u egipatski zračni prostor. Avion je letio na liniji Pariz-Kairo.

Olupina je pronađena, dok spasioci nisu pronašli preživjele putnike. Egipatske vlasti nisu isključile mogućnost terorizma s obzirom da je hipoteza o ekploziji jedno od najčešće spominjanih uzroka nesreće.