SARAJEVO

SAZNAJEMO Studenti traže i drugi ispitni rok u septembru

Upućen prijedlog za nacrt novog zakona

A. ČENGIĆ

21.5.2016

Komisija za izmjene Zakona o visokom obrazovanju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prihvatila je prijedlog predstavnika Studentskog parlamenta (SPUS) za uvođenje drugog septembarskog ispitnog roka. 

Velika stvar 

Od 11 članova Komisije, među kojima je devet dekana, deset je glasalo za ovu izmjenu, dok je jedan bio protiv. 

Ovu informaciju nam je potvrdio predsjednik SPUS-a Haris Zahiragić, nakon što se o ovom prijedlogu raspravljalo i na posljednjoj sjednici ove studentske organizacije.

- Smatramo da bi postojanje još jednog ispitnog termina na kraju godine mnogo relaksiralo studente koji, nakon nesistemskog uvođenja bolonjskog načina studiranja, imaju sve manje slobodnog vremena. Imamo punu podršku i dekana fakulteta i studenata. Ukoliko ove akademske godine ipak ne dođe do izmjene, SPUS će uputiti zahtjev za socijalni rok kao prijelazno rješenje – dodao je Zahiragić.

haris-zahiragic1

Zahiragić: Socijalni rok

Kako nam je rekao Zahiragić, prijedlog bi trebao biti uvršten u nacrt novog zakona o visokom obrazovanju, koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u Skupštini KS. Nakon usvajanja nacrta i provedene javne rasprave, o finalnom dokumentu zakona ponovo će se izjasniti Skupština KS.   

Komisija, koju je formiralo resorno ministarstvo, u narednom će periodu raditi ubrzanim tempom da bi prijedlog zakona što prije došao u Skupštinu KS. 

Dva termina

Prema trenutnom zakonu, studenti na svim fakultetima UNSA-e imaju jedan septembarski rok. U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS kazali su nam da će stav iznijeti nakon provedene javne rasprave.

Jedva stignu naučiti 

Studenti s kojima smo razgovarali podržavaju ovu ideju te smatraju da će ona biti veoma korisna. 

Ema Hujić i Merima Ađemović s Elektrotehničkog fakulteta kazale su nam da je studiranjem prema Bolonjskom sistemu značajno smanjen broj ispitnih rokova. 

ema-i-merima

Hujić i Ađemović: Dobra ideja 

- To je svakako dobra ideja. Nerijetko se desi da u sedmici imamo previše ispita te jedva stignemo naučiti – rekla nam je Hujić.