CRNA HRONIKA

SARAJEVO Požar na Alipašinom Polju ugašen, materijalna šteta ogromna

Gorio cijeli objekat u poznatom sarajevskom naselju

Redakcija

20.5.2016

13:15 Požar u Konzumu na Alipašinom Polju uspješno je lokaliziran. Vatra je ugašena, ali se vatrogasci i dalje bore sa gustim dimom. Naknadno će biti poznata količina prouzrokovane materijalne štete, a prema prvim procjenama, šteta je ogromna.

13:00 Redakciji portala "Dnevnog avaza" javljaju se čitatelji šaljući nam fotografije požara na Alipašinom Polju jer se dim može vidjeti iz gotovo svih dijelova grada. Također, neki od njih se žale kako osjete jak miris paljevine te da im se čini kao da je "gorjela plastika".

pozar-alipasino-1

Dim se mogao vidjeti i iz naselja Grbavica (Foto: Čitatelj)

12:50 Kako je kazao Fahrudin Kazazić iz Službe civilne zaštite jedan vatrogasac je zadobio lakše povrede prilikom gašenja požara.

Medicinske ekipe su na licu mjesta, kao i policijska stanica Novi Grad, i svi su radili da se vatrogascima omogući da urade svoj posao.

Video: A. Karačić

Također, Kazazić je rekao kako je požar skoro pa lokalizovan i da više nema prijetnje po susjedne objekte, ali je naglasio kako je materijalna šteta ogromna.

pozar-alipasino-3

Vatrena stihija se mogla vidjeti i sa Otoke (Foto: Čitatelj)

12:40 Tokom gašenja požara u prostorijama Konzuma na Alipašinom Polju povrijeđen je jedan vatrogasac, javljaju "Avazovi" reporteri s lica mjesta. Naime, on je zadobio lakše povrede nakon što mu se na glavu sručio komad plafona. Brzom intervencijom tehničara Hitne pomoći vatrogascu je pružena adekvatna medicinska pomoć.

pozar-alipasino-2

Dim se mogao vidjeti i sa Avazovog tornja (Foto: Avaz)

12:30 Kako saznajemo od reportera na licu mjesta, susjedna zgrada na Alipašinom polju je evakuirana jer je u nju počeo ulaziti gust crni dim.

12:15 Reporteri sa lica mjesta javljaju kako se borba sa vatrenom stihijom još uvijek nastavlja. Sada je već jasno da je u pitanju velika količina robe koja gori i da je u opasnosti cijeli objekat.

Video: S. Saletović

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" još jedno vozilo vatrogasna brigade je na terenu.

12:00 Iako je o uzrocima požara u šoping centru na Alipašinom polju prerano govoriti i nema zvaničnih informacija o tome kako je do njega došlo, već su krenule špekulacije o tome da li je eventualno podmetnut i ima li možda veze s incidentom od prije nekoliko dana.

Video: Čitatelj

Tada je, kako saznajemo, opljačkana kineska radnja koja se nalazi na drugom spratu centra, ali lopov, navodno lokalni narkoman nije se dobro proveo, naime, gazda radnje sustigao ga je u bijegu, sa deset haljina koje je ukrao u njegovoj prodavnici. S obzirom da je Kinez, navodno, ne čekajući policiju, lopova na licu mjesta dobrano "naučio pameti“, počela su se postavljati pitanja da li se radi o osvetničkom činu dotičnog lopova.

8:40 U sarajevskom naselju Alipašino Polje jutros je došlo do požara u jednoj prodavnici.

Kako su potvrdili za "Avazov" portal iz Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, požar se dogodio na Trgu solidarnosti 4.

pozar-dim-2

Velike gužve vladale na mjestu gdje je došlo do požara (Foto: Čitatelj)

Požar koji se sada proširio na krov objekta gasi šest vatrogasna vozila, a na licu mjesta je prisutan i veliki broj pripadnika MUP-a KS.  Pričinjena je velika materijalna šteta na objektu.

Naime, kako nezvanično saznajemo požar je izbio u prostoru u kojem je smještena prodavnica kineske robe.

Također, cijelim naseljem na Alipašinom Polju širi se miris paleži i izgorjele plasitke.

Podsjećamo iako se jutros se najprije činilo da su vatrogasci uspjeli lokalizirati požar, ona se opet razbuktala, pa se plamen vidi na krovu zgrade.