VIJESTI

DODIK: Odluka o popisu je nezakonita i RS neće stati iza nje

Predsjednik Republike Srpske

Fena

19.5.2016

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je da je neprihvatljiva jučerašnja odluka Agencije za statistiku BiH o uspostavi jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine, jer je donesena bez saglasnosti Agencije za statistiku RS-a.

Tvrdi da postoje metode kojima RS može da zaustavi objavu takvih rezultata popisa, jer metodologija koja je usvojena nije dio ranije dogovorenih preporuka o ovom pitanju.

Neophodno je, smatra, da Vijeće ministara BiH suspenduje jučerašnju odluku Agencije za statistiku BiH, i dok se to pitanje ne riješi, da srpski predstavnici ne učestvuju u donošenju odluka, s tim da se ne moraju povlačiti iz vlasti.

Ističući da odluku Agencije za statistiku BiH treba suspendovati i uputiti na dogovor nadležnih zavoda za statistiku, ponovio je stav da je ona nezakonita i da iza nje RS neće stati.

-Popis je od samog početka predstavljao značajan problem, a dobio je predznak jedne spekulatorne aktivnosti. Vlasti RS-a smatraju da je to neprihvatljivo i neće im dati legitimitet - dodao je entitetski predsjednik navodeći da će predstavnici statistike RS-a tražiti verifikaciju modela koji je zasnovan na zakonu.

Dodik je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, ponovio da RS ima popisni materijal i da može da stavi u javnost sve podatke.