KOŠARKA

DŽANAN MUSA: Možemo pobijediti svaku reprezentaciju na svijetu

INTERVJU Najbolji kadet Evrope i najveća nada bh. košarke

E. JESENKOVIĆ

19.5.2016

Malo kad je u našoj državi, pa čak i u regionu, inače punom košarkaških  talenata, pojava jednog igrača izazvala euforiju kao što je slučaj s Džananom Musom.

Sedamnaestogodišnjak iz Bihaća (rođendan proslavio 8. maja) i njegovi saigrači izazvali su prošlog avgusta nezapamćeno slavlje na ulicama bosanskohercegovačkih gradova, izmamivši samo u Sarajevu približno 50.000 ljudi da ih dočekaju nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za kadete u Litvaniji.

Podvig u Litvaniji

Musa je na tom trijumfalnom putu predvodio ekipu mladog selektora Josipa Pandže, osvojivši naslov najboljeg igrača i strijelca EP-a. Potom je uslijedila impresivna sezona u seniorskoj ekipi zagrebačke Cedevite, u čijem je dresu uvezao nekoliko sjajnih partija u Euroligi.

Na ogromnu popularnost i pohvale kojima je obasut sa svih strana, nadovezao se ozbiljan interes klubova i stručnjaka ne samo iz Evrope nego i iz postojbine košarke Sjedinjenih Američkih Država za mladog košgetera.

Zbog toga smo intervju sa momkom, koji će narednog mjeseca predvoditi naše kadete na Svjetskom prvenstvu u kategoriji do 17 godina u Španiji, počeli pitanjem koliko je teško ostati priseban, ne dopustiti glavi da odluta u oblake, uz sav pritisak.

pandza-i-musa

Sa selektorom Pandžom: Tandem za uspjehe

- Mislim da je najbitnije imati oko sebe ljude koji te vole, prate i usmjeravaju. Sa mnom je upravo to slučaj, uz mene su porodica i prijatelji, koji mi daju podršku i savjete i zaista mi nije teško ostati na zemlji. Pokušavam ići nekim zaobilaznim, sporednim putem, a kad dođe vrijeme i izdignem se, svi će me vidjeti - kaže Musa za naš list.

Dobra sezona

Šta možemo očekivati u Španiji u našem debiju na SP-u, koliko poznajete protivnike (u prvoj fazi to su Francuska, Dominikanska Republika i Južna Koreja)?

- Ne bih rekao da je potrebno da toliko upoznamo protivnike koliko je važno da mi budemo na pravom nivou, da igramo našu igru, da vjerujemo u svoje mogućnosti.

Ako to bude slučaj, možemo pobijediti svaku reprezentaciju na svijetu. Naravno, skauting protivnika je normalna stvar, kojoj treba posvetiti pažnju, ali je, opet, ključno kakvi ćemo mi biti.

Koliki je hendikep za našu reprezentaciju odsustvo centra Njegoša Sikiraša, igrača koji je uz Vas prošle godine izabran u idealnu petorku EP-a u Litvaniji?

- Sikiraša nema, to jeste veliki hendikep, ali tu su Lazar Mutić, Emir Čerkezović i Vedran Mirković. Nadam se da će ga oni uspjeti zamijeniti pod košem. Sad će početi pripremne utakmice, koje će dati jasniju sliku. U svakom slučaju, sa svima ćemo se potući i vidjeti gdje smo.

Uspjeli ste izboriti status prvotimca Cedevite te dobiti ozbiljne minute u najjačim takmičenjima. Je li prva seniorska sezona ispunila Vaša očekivanja?

- Sezona je donijela i više od onoga što sam očekivao. Bilo je dobrih utakmica. Dobio sam značajne minute u Euroligi i ABA ligi tako da sam veoma zadovoljan.

Šta bi mogla donijeti iduća sezona na klupskom nivou?

- Možete očekivati zreliju sezonu u odnosu na ovu, vjerujem da će biti bolja. Znači, više minuta, veća uloga u ekipi, više poena...

Razgovor sa Mulaomerovićem

Novi selektor seniorske reprezentacije BiH Damir Mulaomerović izjavio je da računa i na Vas u ovogodišnjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Vjerujete li da i u A-timu možete dati doprinos u svom debiju?

- Već sam se čuo sa Mulaomerovićem, dogovorili smo neke stvari. Nadam se da mogu "dati ruke" i seniorskoj reprezentaciji. Dat ću sve od sebe da pomognem ekipi na najbolji mogući način u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo.