ZDRAVLJE U KUĆI

TREŠNJE UMJESTO ASPIRINA Voće za dobar san i zdravo srce

Ukusni plodovi sadrže niz ljekovitih svojstava

Redakcija

19.5.2016

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima davao se čitav niz ljekovitih svojstava - od lijeka za giht i artritis do hrane za dobar san. Poznavaoci tvrde da je 20 trešanja deset puta djelotvornije od aspirina. Donedavno se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i naučni temelj tim pričama. 

Iako su veoma dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C-vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, glavobolju, ublažavaju simptome povezane s fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. 

Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Kao i većina voća, i trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija što pomaže prilikom izlučivanja vode iz organizma. Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.