VIJESTI

GRCI OPOVRGAVAJU Pronađena olupina ne pripada nestalom avionu EgyptAira

Nemaju objašnjenje zašto je pao

Redakcija

19.5.2016

21:35 Grčki zvaničnici bacili su sumnju na informacije koje dolaze iz Egipta da je pronađena olupina leta MS804.

Egipatski ambasador u Francuskoj Ihab Badavi rekao je francuskoj BFM televiziji da ih je kontaktirala njihova ambasada u Atini. 

- Rekli su nam kako su im grčke vlasti rekle da je pronađena olupina bijele i plave boje, koja odgovara bojama aviona leta EgyptAira - rekao je Badavi.

No, Reuters iz grčkih izvora saznaje da pronađena olupina nije bijele i plave boje.

Neimenovani grčki zvaničnik potvrdio je AP-u da pronađena olupina ne pripada izgubljenom letu. 

19:09 Potpredsjednik egipatske aviokompanije EgyptAir Ahmed Adel izjavio je danas da je pronađena olupina.

- Pronašli smo olupinu aviona - rekao je Adel u intervjuu voditeljki CNN-a Chritiane Amanpour.

- Ima toliko mnogo razloga zašto avion može da se sruši. Zasad nemamo objašnjenje zašto se to dogodilo. Potrebno je da nastavimo sa istragom - naveo je Adel.

olupina-potvrda

18:29 Kako navodi CNN, izvjesno je da je bomba oborila avion egipatske kompanije "EgyptAir", koji je jutros nestao sa radara, dok je letio na relaciji Pariz-Kairo.
U avionu se nalazilo 56 putnika i 10 članova posade.

"Danas avioni ne padaju tek tako", rekao je CNN-u analitičar Miles O'Brian. Američki zvaničnici ne odustaju ni od teorije da je avion oboren bombom. Kažu da to još nije zvanično utvrđeno i informacije su podložne promjeni.

17:26 Šef ruske službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov izjavio je da je pad egipatskog putničkog aviona "po svemu sudeći" terorističko djelo, javila je danas novinska agencija RIA. Bortnjikov je pozvao kolege i partnere iz Evrope da ulože zajedničke napore kako bi se otkrilo ko je odgovoran za obaranje egipatskog aviona.

Šef FSB nije precizirao kakvim dokazima raspolaže da je obaranje aviona povezano sa terorizmom. Avion kompanije "Egypt Air" nestao je noćas na letu iz Pariza prema Kairu sa 66 putnika i članova posade. Prethodno su grčki zvaničnici saopštili da su u moru južno od ostrva Krita pronađeni komadi plastike i dva prsluka za spasavanje, koji bi mogli biti iz nestalog aviona.

17:05 Iz Pariza u Kario krenuo je avion u kojem bi se trebale nalaziti porodice putnika sa nestalog leta.

Mornarica SAD-a saopćila je da je podigla dalekoletni P-3 Orion koji će pomoći u potrazi za nestalim avionom Egypt Aira. 

16:59 Kapetan broda uključenog u potragu za nestalim avionom "EgyptAir" objavio je na svom nalogu na Twitteru prve fotografije pronađenih prsluka za spašavanje. Riječ je o kapetanu Tareku Vahbi, zaposlenom u pomorskoj kompaniji Maersk iz Aleksandrije. On kaže da je pronađen prsluk za spašavanje i dio sjedišta, ali nije naveo gdje.

Dva prsluka za spašavanje pronađena su u grčkim vodama nedaleko od mjesta na kom su prije toga pronađeni komadi plastike za koje se pretpostavlja da potiču s nestalog aviona.

slika

Dijelovi nestalog aviona (Foto: Twitter)

15:08 Predmeti koji bi mogli da budu ostaci aviona koji je nestao iznad Sredozemnog mora pronađeni su južno od grčkog ostrva Karpatos.

Grčki brod koji se uključio u potragu otkrio je dva velika plastična objekta oko 230 kilometara južno od Krita, saopštile su grčke pomorske snage.

U pitanju su veliki komadi plastike u bijeloj i crvenoj boji.

14:35 Egipatski ministar za civilnu avijaciju kazao je da ne može isključiti teroristički napad ili tehnički kvar kao uzrok nestanka aviona.

14:00 Grčki ministar odbrane rekao je da se avion srušio s visine od 22 000 stopa (6700 metara) i naglo se okrenuo 90 stepeni ulijevo pa 360 stupnjeva udesno prije nestanka, prenosi AFP.

13:30 Naglo okretanje zrakoplova prije nego što je nestao, a koje je potvrdio grčki ministar odbrane, sugerira da je došlo do incidenta u kokpitu, rekao je za BBC stručnjak za avijaciju Paul Charles.  Po njegovom mišljenju to bi teorije o projektilu ili eksplozivnoj napravi učinilo manje vjerovatnima.

12:55 Šef Grčke kontrole leta uvjeren je da je avion EgyptAira pao u more:

 - Nema šanse da je zrakoplov još u zraku. Nažalost, vrlo vjerovatno je na dnu mora.

Također,  eksperti za avijacijsku sigurnost kažu da je pad aviona potencijalno uzrokovala eksplozivna naprava.

11:30 Pojavio se snimak za koju svjedoci tvrde da prikazuje posljednje trenutke aviona koji se pretvorio u 'goreću loptu na nebu'. Video je objavio Seven News Sydney, a prenio Telegraph. Autentičnost snimke nije potvrđen, a možete ga pogledati ovdje:

 

10:30 S obzirom da je egipatska vojska objavila kako "nikakav poziv" nije primljen sa aviona EgyptAira, stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Istodobno je egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u toku potraga za nestalim avionom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

"Operacije potrage su u toku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio avion u trenutku gubljenja veze", kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

9:50 Pozivajući se na izvor iz grčke avijacije, AFP javlja kako se avion srušio iznad otoka Karpathos

9:10 Egipatski zvaničnici avijacije saopštili su da se srušio avion egipatske kompanije EgyptAira sa 66 putnika i članova posade koji je nestao s radara u noći između srijede i četvrtka iznad Sredozemnog mora, javila je agencija AP.

Neimenovani egipatski zvaničnici rekli su da se traga za olupinom aviona zato što je "potvrđena mogućnost da se avion srušio" jer nije prinudno sletio ni na jedan obližnji aerodrom.

8:55 Grčki kontrolori leta izjavili su kako su razgovarali s pilotom nestalog aviona dok je letio iznad otoka Kea. Pretpostavlja se kako je to posljednja zabilježena komunikacija.

"Pilot nije spominjao nikakve probleme", kazao je Kosta Litzerakis, voditelji grčkog odjela za civilnu avijaciju.

8:45 Nekoliko porodica putnika u nestalom avionu EgyptAir je već pristiglo na aerodrom u Kairu u iščekivanju neke vijesti. Također, veliki broj ljekara je na licu mjesta ukoliko nekome bude potrebna ljekarska pomoć.

8:40 Egipat i Grčka uputili su avione i brodove u Sredozemne more u potrazi za avionom kompanije "EgyptAira" koji je nestao s radara.

Egipatska vojska je uputila i svoje izviđačke avione da bi lokalizovala avion koji je letio na relaciji Pariz-Kairo s ukupno 66 ljudi - 56 putnika, među kojima jedno dijete i dvije bebe, sedam članova posade i tri oficira bezbjednosti, javila je agencija France Press.

8:35 EgyptAir je preko svojeg Twitter profila potvrdio da su ipak primili poziv u pomoć s leta MS804 te su počeli s potragom u 4:26 po lokalnom vremenu.

Također, dužnosnici avionske kompanije su naveli kako se avion vjerovatno srušio u more.

8:25 Grčka je rekla kako je pokrenula potragu u području južnog Mediterana gdje je s radara nestao avion EgyptAir. Izvor iz Ministarstva odbrane je rekao kako istražuju prijavu kapetana trgovačkog broda koji je prijavio 'plamen na nebu' na 130 nautičkih milja južno od Karpathosa.

8:20 Francuski predsjednik Francois Hollande za nekoliko trenutaka će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattah el-Sisijem. Premijer Manuel Valls je rekao: Moramo biti maksimalno oprezni. Pokušavamo dobiti što je više informacija moguće.'
U 8:30 sati u Parizu će se održati krizni sastanak.

putanja-1

Plan leta kojom je letio nestali EgyptAir

8:05 Nestali EgyptAir nestao je oko 40 minuta prije nego što je trebalo da sleti u Kairo. To je bio peti let aviona tokom jučerašnjeg dana.

Egipatski brodovi su na putu prema mjestu iznad kojeg je zadnji put uspostavljen kontakt sa avionom, javlja BBC. Potrazi su se pridružila i dva grčka aviona.

7:45 U avionu se nalazi 15 francuskih državljana, 30 egipatskih, 1 državljanin Velike Britanije, 1 državljanin Belgije, dva Iračana, 1 državljanin Kuvajta, 1 Saudijske Arabije, po 1 državljanin Sudana, Portugala, Alžira i Kanade, saopštila je avio kompanija.

7:30 Na Twitteru kompanije EgyptAir piše kako je avion sa radara nestao 20 minuta prije nego što je predviđeno slijetanje u Kairo. Iz Pariza je krenuo u 23:09 sati, a sletjeti u Kairo trebao je u 03:05 sati. Dakle, nakon što je već ušao u egipatski zračni prostor, javljaju agencije.

- Nisu nikoga zvali za pomoć. Jednostavno su nestali - rekao je šef Odjela za navigaciju egipatske zračne službe Ehab Mohy el-Deen za The New York Times te je dodao kako su saznali da je avion nestao nakon što su im grčki službenici javili da su izgubili kontakt sa avionom.

05:40 Let EgyptAira MS804 nestao je iznad Sredozemnog mora, na putu iz Pariza prema Kairu, potvrdila je kompanija na zvaničnom Twitter profilu. 

Na letu bilo 59 putnika i deset članova posade, a kako je saopćeno, avion je "izblijedio" sa radara. 

mjesto-gdje-je-nestao-avion

Približna lokacija na kojoj je nestao avion

Stranica Flightradar navodi da se radi o Airbusu A320-232. Avion je trebao sletiti u Kario oko 3:45 po lokalnom vremenu, a još uvijek nije jasno šta se dogodilo. 

U trenutku kada je nestao, avion je bio na visini od oko 11 kilometara, te 16 kilometara unutar egipatskog zračnog prostora, piše Guardian

Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju potvrdilo je da su se službe za spašavanje i potragu su se uputile na mjesto gdje je izgubljen kontakt sa avionom.