NOGOMET

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE EURA Rumunija se nada osmini finala

Reprezentacija bez velikih zvijezda

A.U.

18.5.2016

U grupi s Francuskom, Albanijom i Švicarskom, Rumunija se ne može smatrati favoritom, ali mogu tražiti šansu za prolazak u osminu finala. Rumuni bi se trebali boriti sa Albanijom za treće mjesto i nadati se da će u osminu finala otići kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. 

Rumuni se ne mogu pohvaliti zvijezdama u reprezentaciji, a najveće ime je stoper Napolija Vlad Chiriches koji vrijedi sićušnih šest miliona. Isto toliko vrijedi i golman Watforda Costel Pantilimon koji je nekada bio u Manchester Cityju.

Inače, Rumuni su dobro potkovani na golmanskim pozicijama, a za mjesto među stativama bori se i Ciprian Tatarusanu iz Fiorentine.

Treba znati da to nije ona reprezentacija u kojoj su blještale zvijezde poput Mutua, Chivua i Marice. Upravo iz perioda kada je nastupala spomenuta grupa Rumuni su ostvarili možda i najveću pobjedu u historiji, kada su pobjedom od 1:0 nad Holandijom 2007. godine osigurali plasman na Euro u Austriji i Švicarskoj. Ipak, iako su bez velikih zvijezda, Rumuni sigurno neće biti ni ekipa za nabijanje gol razlike. 

Vezana vijest: Zašto su Francuzi favoriti broj jedan?

Imaju solidnu ligu, zbog čega ne čudi da je čak 12 od 28 igrača sa šireg spiska upravo iz domaćeg prvenstva. Sa ovog spiska, selektor Iordanescu će do 31. maja morati otpisati pet igrača.

Da će Rumuni teško biti iznenađenje na Euru govori i podatak da su se plasirali kao drugi iz veoma lake grupe koju je osvojila Sjeverna Irska, dok je Mađarska bila treća. Od ostalih ekipa iz grupe Finska, Farski otoci i posrnula Grčka nisu uspjeli izboriti plasman. Interesantno, rumunski selektor Anghel Iordanescu već treći put sjedi na klupi Rumunije, a predhodno je isti posao obavljao od 1993. do 1998., te od 2002. do 2004. godine. Osim Rumunije, kratko je vodio i Grčku, a bio je trener i Steaue, Al Hilala, Rapida iz Bukurešta, Al Ittihada i Al Aina. 

Iz svega navedenog, jasno je da Rumuni svoju šansu trebaju tražiti protiv Albanije, a ne treba ih otpisati ni u duelu sa Švicarcima.

Zanimljivosti

Najbolji rezultat: Četvrtfinale 2000. godine

Trener: Anghel Iordanescu

Najbolji strijelac: Adrian Mutu i Gheorge Hagi (35 golova)

Najviše nastupa: Dorinel Munteanu (134)

Godina formiranja Saveza: 1909

Nadimak: Trikolori

Domaći stadion: Arena Nationala

Spisak igrača za Euro

Provisional Romania squad for UEFA EURO 2016

Golmani: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu).

Odbrana: Cristian Săpunaru (Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al-Sailiya), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucureşti), Alin Toşca (Steaua Bucureşti).

Vezni red: Mihai Pintilii (Steaua Bucureşti), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Adrian Ropotan (Pandurii Târgu Jiu), Andrei Prepeliţă (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua Bucureşti), Gabriel Torje (Osmanlıspor), Alexandru Chipciu (Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (Stuttgart), Nicolae Stanciu (Steaua Bucureşti), Lucian Sânmărtean (al-Ittihad).

Napad: Claudiu Keșerü (Ludogorets), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği), Florin Andone (Córdoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu), Ioan Hora (Pandurii Târgu Jiu), Andrei Ivan (CSU Craiova).

Raspored utakmica

10. juni Francuska – Rumunija (21:00)
15. juni Rumunija – Švicarska (18:00)
19. juni Rumunija – Albanija (21:00)