BIH

Šarović o popisu: Jednostrana odluka Jukića

Zamjenik predsjedavajućeg Viječa ministara BiH

Srna

18.5.2016

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović rekao je Srni da prema Vijeću ministara nije dospio nikakav zahtjev za razmatranje pitanja popisa stanovništva, te da  pretpostavlja da će to biti aktuelno narednih dana, s obzirom da je danas donesena jednostrana odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

"Reagovao je zamjenik direktora Agencije iz reda srpskog naroda Miljan Popić  koji je  stavio pod upitnik ovu odluku direktora,  s obzirom da je ukazano da odluka nije u skladu sa važećim zakonom. Vrlo važno je sačekati reakciju entitetskog Zavoda za statistiku  Federacije BiH koji je jedan od tri ključna faktora", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, bez obzira na ovu jednostranu odluku, ništa se u BiH ne može učiniti bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku.

"Zamjenik direktora iz reda srpskog naroda pravovremeno je iznio svoj stav  i sada je na čekanju reakcija Zavoda za statistiku Republike Srpske. Ukoliko zahtjev budu upućen Vijeću ministara i bude stavljen na dnevni red, u tom smislu ćemo zauzeti svoj stav i konsultovati se sa nadležnim institucijama Republike Srpske", dodao je Šarović.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je danas odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Zamjenik direktora Miljan Popić izrazio je neslaganje sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

"Na ovaj način dobićemo netačne podatke i neće biti ispoštovan Zakon o popisu iz 2013. godine", upozorio je Popić.