BIH

Sud BiH zabranio medijima da objavljuju fotografije i svjedočenje Azre Sarić

Nastavak suđenja Radončiću i drugima

Autor:Am. KOVAČ

18.5.2016

16:24 Asim Crnalić, šef advokatskog tima Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, nakon ročišta u Sudu BiH, okupljenim novinarima je kazao:

- Bili ste tamo i čuli ste da je svjedokinja tražila da Sud zabrani objavljivanje sadržaja njenog svjedočenja i objavljivanje njene fotografije. Odbrana se tome protivila, međutim Sud je, na prijedlog Tužilaštva, zauzeo drugačije stajalište i u skladu sa odlukom Suda ja vam ne mogu ništa reći. Nema smisla da ja sada dezavuiram odluku Suda. Ja moram poštovati odluku, pa šta god ja mislio o njoj, ona je pravomoćna i ja se moram ponašati u skladu sa sadržinom, kazao je Crnalić.

crnalic-23

Crnalić: Nije želio komentirati svjedočenje Sarić

Crnalić nije želio ni komentirati kako će svjedočenje Sarić utjecati na dalji tok pustupka. 

- Teško bi bilo sada iznositi naša stajališta jer je činjenica da Tužilaštvo pažljivo sluša. Ja ne bih htio ništa otkrivati od onoga što mi smatramo da smo danas dobili, pojasnio je Crnalić.

14:01 Svjedočenjem Azre Sarić, svjedokinje Tužilaštva BiH u Sudu BiH, danas je nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću i drugima.

No, prije nego što je počela svjedočiti Sarić je od Sudskog vijeća zatražila da se printanim i elektronskim medijima zabrani objavljivanje njene fotografije i svjedočenja, jer, kako je navela, imala je problema i u privatnom, poslovnom i javnom životu.

Odbrana Fahrudina Radončića kao i drugih optuženih usprotivila se ovom prijedlogu jer su u proteklom periodu i fotografije optuženih objavljivane, kao i iskazi drugih svjedoka.

Advokat Asim Crnalić je naveo da su direktori Sabahudin Žujo i Aziz Šukalo iz Farmavite koji su nadređeni Azri Sarić na prošlom ročištu kazali da Azra Sarić nema nikakvih problema.

- Azra Sarić je krunski svjedok Tužilaštva BiH i ono što je ona činila i govorila je razlog da se optuženi danas nalaze u ovoj sudnici. U medijima su objavljivane i slike i izjave optuženih. Izjava svjedokinje Sarić da je zbog ovog predmeta imala upade u ordinaciju nisu uvjerljive, niti ima dokaza za takvo što, osim izjave Sarić. Njena fotografija je ranije u više navrata objavljivana u više medija- kazao je Asim Crnalić, obrazlažući Sudskom vijeću zašto se odbrana Fahrudina Radončića protivi prijedlogu svjedokinje Sarić.

Mirna Delalić koja zastupa Bilsenu Šahman također se usprotivila prijedlogu svjedokinje, te zatražila da Vijeće u cjelosti odbije zahtjev svjedokinje. Advokatica Delalić je navela da je njena klijentica Bilsena Šahman imala mnogo problema kako u privatnom tako i poslovnom životu zbog suđenja, te da je između ostalog bila i mjesec dana u pritvoru. Prijedlogu da se svjedočenje ne objavi usprotivili su se i Tatjana Savić, advokatica Bakira Dautbašića, te advokat Nermin Mulalić koji zastupa Zijada Hadžijahića.

Tužilac Božo Mihajlović je pak podržao prijedlog koji je Sarić uputila Sudskom vijeću.

Sudsko vijeće je nakon toga donijelo odluku kojom se zabranjuje objavljivanje svjedočanja Azre Sarić i njene fotografije kako u printanim tako i elektronskim medijima.