VIJESTI

Postignut dogovor o objavi rezultata popisa

Nakon sjednice Agencije za statistiku BiH

Autor:B. T.

18.5.2016

16:33 Utvrđen je jedinstveni program obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine - saopćeno je danas na pres-konferenciji Agencija za statistiku BiH, koja je donijela ovu odluku.

- Novi jedinstveni program urađen je prema preporukama IMO tima, a sporne popisnice, njih 196.000, ostaju kao rezidenti - rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Prioritet Agencije je, dodao je, raditi na jedinstvenom programu da bi se stiglo do ispunjenja roka za objavu podataka. Naglasio je da odluka o uspostavi jedinstvenog programa obrade nije donesena pod pritiscima iz Evropske unije već pod pritiscima roka. 

- Nisam pod bilo kakvim pritiskom ovo uradio, već pod pritiskom roka, mislim da je bilo krajnje vrijeme za ovaj potez - zaključio je Jukić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je da je jedinstveni program u skladu sa zakonima i regulativama Evropske unije i  preporukama Međunarodnog monitoring tima.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od 1. do 15. oktobra 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Agencija za statistiku BiH dostavila je jučer Vijeću ministara BiH Izvještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine s prijedlogom da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli.

14:58 Sjednica Centralnog popisnog ureda održana je danas u Sarajevu na kojoj je dogovoren rok objave rezultata popisa stanovništva.

"Na kolegiju je direktor Jukić kazao da je usvojio odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama", potvrdio je za "Dnevni avaz" Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH

13:19 Agencija za statistiku BiH iznenada je za danas u 15 sati zakazala press konferenciju koju organizuje u vezi sa jedinstvenim programom obrade podataka popisa.

Na konferenciji će, kako saznajemo, direktor Agencije Velimir Jukić zvanično saopćiti svoju odluku u vezi sa jedistvenim programom.

Iako u ovoj instituciji s oprezom govore o današnjem događaju, neslužbeno doznajemo da bi konačno, nakon dužeg vremena i opstrukcija ovog procesa, mogla biti donesena pozitivna odluka.