OSTALI SPORTOVI

Resorna ministarstva spremna za organizaciju EYOF-a 2019

Potvrđeno na današnjem sastanku

Fena

17.5.2016

Na sastanku koji je održan danas u Ministarstvu civilnih poslova BiH o temi EYOF 2019, a radi rješavanja zahtjeva Evropskog olimpijskog komiteta koji insistira od organizatora Festivala da osiguraju finansijsku garanciju za organizacioni budžet od 12.000.000 KM, predočeni su ključni dokumenti koji nedvojbeno pokazuju spremnost resornih ministarstava za organizaciju tog najznačajnijeg sportskog događaja od Olimpijskih igara 1984. 

Istaknuto je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prvo preduzelo konkretne mjere preko Vijeća ministara BiH koje je donijelo Odluku o izdvajanju sredstava za EYOF 2019 u visini od 1.900.000 KM u toku četiri godine, a ugodno iznenađenje današnjeg sastanka bilo je obraćanje kantonalnog ministra Mirvada Kurića i Odluka Vlade KS koja je dala garancije na iznos od 1.320.000 KM također za četiri godine, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Odlukom Skupštine, Grad Sarajevo je izdvojio sredstva od 950.000 KM, a Grad Istočno Sarajevo 500.000 KM.

Na ove budžete treba dodati i iznos participacije svakog učesnika Festivala koji će obezbjediti iznos od oko 2.500.000 KM.

Načelnu i finansijsku podršku su dala i entitetska ministarstva nadležna za sport koja bi trebali osigurati po 1.500.000 KM, a čije garancije se očekuju u kratkom roku.

Ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović je preuzela obavezu da izvijesti Vladu Federacije i zatraži konkretnu, a ne načelnu finansijsku podršku.

Ministrica porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović uputila je pismeno izvinjenje zbog nemogućnosti prisustvovanja sastanku u kojem je navedena načelna saglasnost Ministarstva za učešće u finansijskoj i organizacionoj podršci tom projektu, kao i podrška Vlade RS donesena 12. maja, što predstavlja još jednu potvrdu odluke Narodne skupštine RS o podršci projekta EYOF.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić je upozorio na ozbiljnost situacije, kratke vremenske rokove, kao i podatak da će navedene osigurane garancije i izvještaj firme EYOF 2019 d.o.o. biti detaljno analiziran na sutrašnjem sastanku Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta koji će biti održan u Taragni u Španiji, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.