BIH

FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU Ne želimo biti paravan za prikrivanje Jukićevog nezakonitog postupanja

Saopštenje za javnost

B. TURKOVIĆ

17.5.2016

Povodom zahtjeva Agencije za statistiku BiH za izmjene zakonskog roka objave rezultata popisa koji je upućen Vijeću ministara, s oštrom osudom takvog čina danas su se oglasili iz Federalnog zavoda za statistiku.  

- Informacijom se implicira da je Federalni zavod za statistiku saglasan sa predloženim izmjenama zakona o popisu kojim se predlaže pomjeranje zakonskog roka objave rezultata popisa, iako je poznat naš stav da ne postoji pravni osnov, niti opravdan razlog za pokretanje procedure izmjene zakona o popisu prije utvrđivanja jedinstvenog programa obrade podataka od strane direktora Agencije za statistiku BiH – poručuju iz Federalnog zavoda.

Iz ovog Zavoda podsjećaju da na nedavnoj sjednici Centralnog popisnog biroa njihovi članovi nisu podržali prijedlog za izmjenu zakonskog roka objave rezultata popisa te da su ukazali na neophodnost prethodnog utvrđivanja jedinstvenog programa obrade podataka, što treba učiniti direktor Agencije za statisku BiH Velimir Jukić.  

- Federalni zavod za statistiku ne želi, niti će biti paravan za prikrivanje nezakonitog postupanja direktora Agencije za statistiku BiH, podržavajući Izmjenu zakona o popisu sa ciljem neopravdanog produženja zakonskog roka objave rezultata popisa – kažu u FZS.

Objašnjavaju da je Federalni zavod za statistiku jučer tražio od Agencije da im dostave konačan tekst Informacije i Izvještaja prije upućivanja istih Vijeću ministara BiH što je i dogovoreno na posljednjoj sjednici CPB, ali da  to nisu dobili, niti su na bilo koji način upoznati sa konačnim tekstom koji je dostavljen Vijeću ministara BiH.

- Iz naprijed navedenog je sasvim jasno da se ne radi o usaglašenom prijedlogu za izmjenu zakonskog roka objave podataka popisa, kako je izjavljeno, već o prijedlogu direktora Agencije za statistiku BiH kojim se kroz izmjenu zakona želi prikriti nepostupanje prema utvrđenim rokovima iako su za to postojali svi potrebni preduslovi – zaključuju iz Federalnom zavodu za statistiku.