VIJESTI

ČIČKOVIĆ: Rok za objavljivanje rezultata popisa produžiti do kraja godine

Prijedlog dostavljen Vijeću ministara BiH

Srna

17.5.2016

Agencija za statistiku BiH dostavila je Vijeću ministara BiH Izještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i predložila da rok za objavljivanje konačnih rezultata bude kraj godine umjesto 1. jul. 

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je za "Glas Srpske" da još nema najava kada bi mogao da bude održan novi sastanak Centralnog popisnog biroa. 

Ona je navela da je od Agencije za statistiku BiH dobila informaciju i izvještaj o trenutnoj situaciji kada je riječ o popisu, odnosno o utvrđivanju jedinstvenih pravila za obradu podataka. 

"Na te izvještaje dali smo četrdesetak komantara u kojima smo iznijeli stavove i primjedbe", kaže Čičković. 

Prema njenim riječima, Zavod za statistiku ostaje pri stavu da bi trebalo utvrditi jedinstvenu metodologiju za obradu podataka popisa i da to može uraditi Agencija za statistiku BiH, ali isključivo u skladu sa onim što je navedeno u zakonu. 

"Bilo kakvo nezakonito uvođenje nerezidenata u stalne stanovnike ili uvođenje u obradu popisnica koje nisu valjane, neće dovesti do pravih podataka o broju stanovnika. BiH nisu potrebni neupotrebljivi podaci jer svi planovi i strategije koji budu doneseni na osnovu popisa neće nam donijeniti ništa dobro", smatra Čičković. 

Ona je istakla da je dobila pismo direktora Federalnog zavoda za statistiku Emira Kremića u kome poziva direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da utvrdi jedinstvenu metodologiju za obradu podataka popisa, navodeći da mu za to nije potrebna saglasnost entitetskih zavoda i Centralnog popisnog biroa. 

"Insistiramo na primjeni zakona i dosljedni smo u tom stavu. Vrlo je simptomatična i činjenica da ni u samom rukovodstvu Agencije za statistiku BiH nema saglasnosti o mnogo čemu, što je konstatovao i Jukić", rekla je Čičković. 

Ona smatra da su Kremićevi navodi da Jukić godinu dana vrši opstrukcije i krši zakon neosnovani jer je Jukić na čelu Agencije tek četiri mjeseca. 

Kremić kaže da je direktor Agencije po zakonu nadležan da utvrdi jedinstvenu metodologiju za obradu podataka i da se od njega očekuje da to uradi. 

"Mi smo svoje obaveze izvršili. Neka i Jukić ispuni svoju zakonsku obavezu i neka budu prekinute opstrukcije koje traju godinu. Novi sastanak Centralnog popisnog biroa bio bi gubljenje vremena. Neka postupi u skladu sa zakonom jer je sve drugo pokušaj da se ozakoni nezakonito", naglasio je Kremić.

On smatra da nema zakonskog osnova da bude produžen rok za objavu rezultata popisa, niti postoji potreba da budu održane bilo kakve sjednice Centralnog popisnog biroa.