VIJESTI

NESVAKIDAŠNJA IDEJA Prijedorski sveštenik predlaže uvođenje poreza za neženje!

Gorući problem velikog broja neoženjenih muškaraca u selu Marićka

(D. K.)

16.5.2016

U prijedorskom selu Marićka, vjerovali ili ne, živi oko 100 neoženjenih muškaraca. Kako kažu, razlog za to su novac i žene.

Prvo - nisu bogati, a drugo - većina potencijalnih djevojaka na udaju za bračnu luku bira život u gradu. Ipak, stari momci, kako u šali sebe nazivaju, nadu nisu izgubili.

Radenko Vučenović dijeli sudbinu mnogih momaka iz Marićke. U mladosti, kaže, nije razmišljao o ženidbi, u ratu nije stigao, a danas iako skučen, ne može da nađe ženu po svojoj mjeri.

Pored toga što djevojke ne žele na selo, još je mnogo razloga zbog kojih se nisu ženili. Momci škrti na riječima, kažu, takva je sudbina.

- Јesam imao veze, ali nisam uspio. Zašto? E, to je moja stvar - kaže Milan Stojić.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i mjesni sveštenik koji kaže da je u ovom selu sve manje vjenčanja i krštenja. Broj umrlih gotovo trostruko je veći od broja rođenih.

Za problem neženja u selu Marićka, sveštenik Slaviša Pančić ističe da postoji rješenje, prenosi RTRS.

- Onaj koji je prošao neku starosnu dob, a nije se oženio, a radi, uzeti mu porez, kao i na neki drugi način stimulisati ih da se žene - rekao je Pančić, sveštenik u parohiji Marićka.

Momci iz ovog sela ipak ne gube nadu da će se jednog dana skrasiti.

- Nešto se nadam, ali teško to ide - riječi su Vučenovića.

I danas se momci u Marićki okupljaju kod hrasta starog više od 500 godina. Oni stariji kažu, da drvo može da progovori, na vidjelo bi izašle mnoge ljubavi nastale pod njegovim krošnjama...