BIH

Niko od radnika u osnovnim školama neće ostati bez posla

Saopćeno iz Press službe KS-a

Fena

16.5.2016

Niko od radnika u osnovnim školama neće ostati bez posla, potvrdili su ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Saudin Sivro. 

Kazazović i Sivro sastali su se danas, a povod je bilo zbrinjavanje radnika koji će u narednih mjesec dana biti iskazani kao tehnološki višak za školsku 2016./2017. godinu, saopćeno je iz Press službe KS-a.

Ministar je podržao stav Sindikata da se objavi novi, ali isključivo jedinstven Pravilnik s kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za radnicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim školama na području Kantona, koji će omogućiti ravnopravnost svih radnika u tim školama.

Sivro je naglasio da je u prijedlogu novog pravilnika, koji su nedavno dobili od ministra Kazazovića, zaštićen i radno-pravni status nastavnika s nepunom nastavnom normom, koji su radni odnos na neodređeno vrijeme zasnovali prije sedam godina.

Zbog interesa učenika i nastavnika, ministar je uvažio stav Sindikata da je u sljedećoj školskoj godini neophodno omogućiti konkurse u školama i vrtićima na neodređeno radno vrijeme.

Sivro je predočio stav Skupštine Sindikata od 12. maja, kojim se od ministra Kazazovića traži da se za narednu školsku godinu da saglasnost školama za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme na minimalno 200 radnih pozicija u osnovnim školama i minimalno 50 radnih pozicija u Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“. Sivro je predložio ministru da se saglasnosti za konkurse na neodređeno radno vrijeme daju školama koje u proteklih pet godina nisu pravile novi tehnološki višak, za radne pozicije koje su upražnjene minimalno dvije godine, a koje su u skladu s petogodišnjim planom kadrovskih potreba škole i nisu „deficitarne“.

Što se tiče vrtića, ministar Kazazović je naglasio da je to pitanje u nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo te da će se ona zauzeti da se zahtjev realizira u što kraćem roku. Ukazao je i ovog puta na principijelno opredjeljenje resornog ministarstva po kojem se uvažavaju stavovi svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu, pa i Sindikata.

Na sastanku je Saudin Sivro ponovio da Sindikat i dalje podržava aktivnosti ministra Kazazovića u procesu unapređenja nastavnog procesa u predškolskom i osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo, saopćeno je.