VIJESTI

Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika Hrvatskog sabora

Dobri i prijateljski bilateralni odnosi

Fena

16.5.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera.

U delegaciji Hrvatskog sabora su bili i predsjednik Kluba poslanika HDZ-a Ivan Šuker, te predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Reineru na dolasku visoke delegacije Hrvatskog sabora, posebno što je BiH izabrana za domaćina prve zvanične posjete u ulozi predsjednika Hrvatskog sabora. Naglašeno je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i saradnju na regionalnoj ravni i u procesu evropskih integracija.

Predsjednik Hrvatskog sabora Reiner je ponovio snažnu podršku Republike Hrvatske procesima evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu izražena je nada da će Sporazum o evropskom partnerstvu biti uskoro potpisan, nakon čega bi uslijedila i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Sjednica će biti prilika da se razmotre modaliteti za rješavanje otvorenih pitanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Obostrano je naglašen značaj provođenja infrastrukturnih i energetskih projekata, poput Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog plinovoda, te mostova preko Save na Svilaju i Gradišci. Važan prioritet u bilateralnim odnosima ostaje intenziviranje ekonomske saradnje, kao i dalji razvoj saradnje u području turizma i poljoprivrede. Također je razgovarano o nužnosti pronalaska odgovarajućeg rješenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u općini Trgovska gora – Dvor u skladu s odredbama Espoo konvencije, kao i pitanju Rafinerije nafte Brod u pogledu zagađenja okoline.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Diana Čekić.