VIJESTI

ZVIZDIĆ - REINER: Raditi na zajedničkim projektima korisnim za obje zemlje

Zvanična posjeta predsjednika Hrvatskog Sabora

Redakcija

16.5.2016

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Hrvatskog sabora, akademikom Željkom Reinerom.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima i saglasili se da dvije zemlje njeguju dobre susjedske i prijateljske odnose, kao i dobru regionalnu saradnju. Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji i istaknuli da ima dosta prostora za njeno unapređenje. Rekli su da je u narednom periodu neophodno raditi na zajedničkim projektima koji su korisni za obje zemlje, ističući prije svega infrastrukturne projekte.

Predsjedavajući Zvizdić je predsjednika Hrvatskog sabora Reinera upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, kao i sa procesom reformi. Naglasio je značaj vidljivog poboljšanja ekonomskih parametara i istaknuo sve brže približavanje BiH Evropskoj uniji i NATO paktu.

zvizdic-i-zeljko2

Reiner i Zvizdić (Foto: A. Kuburović)

 

Predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner iskazao je podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i rekao da Republika Hrvatska svojim iskustvom i znanjem stoji na raspolaganju  Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je informirao predsjednika Sabora Reinera da očekuje skori dogovor sa hrvatskim premijerom Oreškovićem o održavanju zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, kako bi se proširila i unaprijedila regionalna saradnja i riješila eventualna otvorena pitanja.

Sastanku je prisustvovao ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.