GLOBUS

ODLUKA SUDA Dozvoljeno je protivnika nazvati nacistom

U italijanskim političkim obračunima

Srna

16.5.2016

U italijanskim političkim obračunima dozvoljeno je protivnika nazvati nacistom, odlučio je sud u Torinu. To ne predstavlja krivično djelo, već taj izraz teba shvatiti "elastično i u primjerenom kontekstu", navodi se u presudi.

Sud je odbacio tužbu za klevetu koju je protiv Paola Ferera, sekretara Stranke komunističke obnove, i ministra za socijalna pitanja u nekadašnjoj vladi Romana Prodija, podnio Mateo Salvini, lider Sjeverne lige.

Ferer je Salvinija nazvao nacistom, a sud je odlučio da "karakterizacija političkog protivnika, koju je naveo na svom Facebook profilu, prema italijanskom krivičnom zakonu ne predstavlja klevetu i povredu časti".

Komentarišući neke Salvinijeve političke izjave za koje smatra da su populističke i ksenofobne, Ferero je napisao da lider Sjeverne lige "nije šakal, jer strvinari djeluju prema životinjskom instinktu".

Naprotiv, on je ocijenio da Salvino "djeluje proračunato, poput nacista, koji su tridesetih godina prošlog vijeka alarmirali javnost pred navodnom "masonsko-jevrejskom zavjerom".

Sud smatra da je Ferero samo podsjetio na strategiju Hitlerove stranke, koja je na početku svog političkog pohoda na vlast, kako bi dobila podršku javnosti, izmišljala navodne krivce za katastrofalno društveno i ekonomsko stanje.

U vječnim oblicima blaćenja političkih protivnika u Italiji "nacista" je češće korišćen izraz od "fašiste", jer je fašistički pokret nastao u Italiji, a nacistički, kasnije, u Njemačkoj.

Ferero je u jednoj polemičkoj reakciji Salvinija nazvao i "fašistom trećeg milenijuma", navode portali.