VIJESTI

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA U ZVANIČNOJ POSJETI BiH Reiner: Hrvatska svim srcem stoji na raspolaganju

Od 15. do 17. maja

Redakcija

16.5.2016

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner boravi od 15. do 17. maja u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

Reiner je prvi radni susret imao sa svojim domaćinima, članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

predsjednik-sabora2

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (Foto: A. Kuburović)

 

Već na samom početku posjete on je istakao da Hrvatska svim srcem stoji na raspolaganju BiH

"Uz dobru volju obje strane mogu se postići dogovori oko otvorenih pitanja, koji će zadovoljiti obje strane", kazao je Reiner.

On je kazao da se na sastanku s predstavnicima oba doma Parlamenta BiH  razgovaralo o privrednim odnosima jer su oni " malo oslabili prošle godine, a za to nema razloga", smatra Reiner.

Činjenica da je njegova prva posjeta od kada je postao predsjednik hrvatskog Sabora upravo posjeta BiH je, kaže on, značajna poruka koliko je Hrvatskoj stalo do prijateljskog susjeda BiH.

Kaže da je danas sa domaćinima razgovarao o nizu pitanja „s kojima nema nikakvih problema i gdje je saradnja vrlo dobra“.

- Dosta smo razgovarali o privrednim odnosima, jer su oni nešto malo oslabili prošle godine, a za to nema razloga. Vjerujemo da bi se oni mogli povećati i da bi se investicije jedne zemlje u drugu mogle značajno povećati - ocijenio je Reiner.

Iznio je podatak da više od 200 hrvatskih preduzeća ima svoja predstavništva ili firme u BiH, a oko 85 bh. firmi ima svoje firme u Hrvatskoj. Naveo je da bi se taj broj sigurno mogao značajno povećati i povećati trgovinska razmjena.

- Posebno smo razgovarali o velikim projektima, infrastrukturnim i energetskim, koji bi bili od značenja, ne samo za BiH i Hrvatsku, nego i cijelu jugoistočnu Evropu, pa i srednju i sjevernu Evropu, jer bi njihovo značenje daleko nadmašivalo značenje naše dvije zemlje - naveo je predsjednik Hrvatskog sabora.

zeljko-u-sarajevu

Sa današnje pres konferencije (Foto: A. Kuburović)

 

On je naglasio da se Hrvatska bori za jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora je naglasio da je Hrvatska za suverenu, funkcionalnu i cjelovitu BiH koja ide prema Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić je nakon sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o otvorenim pitanjima „koja nisu takve prirode da mogu da ugroze odnose dvije zemlje koji su nedvosmisleno prijateljski“.

- Smatramo da bi trebalo otvoriti pitanja koja su vezana, prije svega, za povećanje ekonomske saradnje, bolju investicionu atmosferu u dvije zemlje, a ono što je najvažnije kako nastupiti na zajedničkim infrastrukturnim projektima koji su svakako u interesu i BiH i Hrvatske - kazao je Bosić, dodajući da ih ima dosta, počevši od Koridora 5-C do Jadransko-jonske inicijative za koju bi se mogla dobiti sredstva iz evropskih fondova.

bosic2

Reiner i Bosić na pres konferenciji u Sarajevu (Foto: A. Kuburović)

 

Što se tiče otvorenih političkih pitanja, Bosić kaže da su ona već odavno poznata i da nisu takve težine da ne mogu biti riješena.

On je pozdravio spremnost Hrvatske da na svaki način pomogne približavanje BiH Evropskoj uniji. Vjerujemo, dodao je Bosić, da će ta pomoć biti od suštinskog značaja da BiH dobije status koji bi joj omogućio brži pristup Evropskoj uniji.

Ocijenio je da ova posjeta kao i posjeta bh. parlamentaraca Zagrebu treba da daju impuls međusobnoj saradnji i razrješavanju svih pitanja u interesu obje države, „a tih zajedničkih pitanja ima puno“.

- Vjerujem da će i čitav region ući u neku stabilniju fazu i da ćemo imati možda za godinu dana ili za pola godine mnogo više razumijevanja za zajednički nastup po svim pitanjima. Nedvosmisleno je interes čitave EU, a posebno Hrvatske da se BiH, ali i ostale zemlje zapadnog Balkana nađu u EU - zakljkučio je Bosić.    

Nakon susreta sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uslijedio je i sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem.

Programom posjete, predviđen je i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, predsjednikom Federacije i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, kao i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Tokom boravka u BiH planirano je da Reiner posjeti i Kiseljak, Mostar i Banju Luku, najavljeno je iz PSBiH.