BIH

VLADA FBiH Sindikat osnovnog obrazovanja je nepravilno registriran

Problemi u procesu pregovora o granskim kolektivnim ugovorima

A. Du.

15.5.2016

Odluka Vlade FBiH, kao drugostepenog organa, o prihvatanju rješenja Ministarstva pravde i Administrativne komisije o ništavnosti akta o registraciji Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, kako nam je rečeno u Vladi, samo je jedan od problema koji su se pojavili u procesu pregovora o granskim kolektivnim ugovorima koji su trenutno u toku.

Naime, Vlada je saopćila kako je ustanovljeno da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja FBiH nepravilno registriran, i to po osnovu nezakonitog preuzimanja prava i sljedništva od Sindikata osnovnog obrazovanja BiH, koji nije ni postojao u momentu registracije Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja. 

Sve ovo je, ističe se, proisteklo iz upravnog spora, koji je pokrenuo legalno registriran Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i KS. Vlada je, međutim, pozvala Federalni sindikat osnovnog obrazovanja da otkloni sve nepravilnosti i da se registrira.

- Nažalost, u ovom procesu utvrdili smo da čak osam sindikata nije propisno registrirano. To je problem. Kako ćemo sada s tim sindikatima potpisivati granske kolektivne ugovore? Vlada neće dozvoliti daljnje nezakonitosti u ovom procesu - kazali su nam u Vladi FBiH.

selvedin55

Selvedin Šatorović

 

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH, rekao je jučer za "Avaz" da Vlada nije imala pravo donijeti odluku o ništavnosti njihovog rješenje o registraciji.

- Preciznije ćemo iznijeti naše stavove javnosti kada zvanično dobijemo Vladinu odluku. Sindikat broji više od 17.000 članova i ima kontinuitet od 1990. godine. Naš rad neće prekinuti nijedna vlada - kazao je Šatorović. 

On je pozvao Vladu da s ovim sindikatom nastavi pregovore o novom kolektivnom ugovoru.