BIH

AFZHAL KHAN: Radimo neumorno da BiH postane kandidat!

Izvjestilac za BiH u sjeni za "Avaz"

A. DUČIĆ

15.5.2016

Britanski političar Afzhal Khan, potpredsjednik Odbora za sigurnost i odbranu u Evropskom parlamentu u Grupaciji socijalista i demokrata te izvjestilac za BiH u sjeni, izjavio je za "Avaz" da će maj i juni biti u znaku intenzivnih razgovora na relaciji Brisel - Sarajevo da bi naša država ušla u proces dobivanja kandidatskog statusa u EU.

Očekivani susret

Kan, inače i član Komiteta Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), na sjednici ovog tijela održanoj u četvrtak aktivno je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem raspravljao o budućnosti BiH.

- Neumorno radim s kolegama Evropskog parlamenta i najvišim zvaničnicima Evropske komisije da bismo bili sigurni da BiH dobije status kandidata EU. Izuzetno se nadam da će se to dogoditi u 2017. - rekao je Kan za "Dnevni avaz".

On je, također, za naš list otkrio da će velika delegacija Grupacije socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu posjetiti BiH sredinom juna, kada će održati niz radnih sastanaka sa bh. zvaničnicima te dati podrška u ubrzanju reformskih procesa. 

- Uvjeren sam da ćemo ostvariti naš cilj. Mislim da se entuzijazam, kada je riječ o napretku BiH, u Briselu poklapa s entuzijazmom i predanošću bh. vlasti. Proces euroatlantskih integracija i dalje je najbolja nada za stabilnu i prosperitetnu BiH. Kao izvjestilac Grupacije socijalista i demokrata za BiH, mogu reći da smo naporno radili da bi bila podržana aplikacija BiH za članstvo u EU - kazao nam je Kan.

Bez odlaganja

Konstatirao je da je u prošlosti mnogo dragocjenog vremena izgubljeno u ovom procesu, "ali sada je važno nadoknaditi izgubljeno vrijeme insistirajući na tome da Evropsko vijeće ispita bh. aplikaciju i proslijedi je bez odgađanja Evropskoj komisiji kako bi počele pripreme za upitnik". On je dodao da samo potpuno demokratska, inkluzivna i funkcionalna država može težiti približavanju EU.

Dug put za Bosnu

- Očigledno, Bosna će imati dug put nakon što postane kandidat. To se mora raditi putem prijeko potrebnih strukturnih reformi, rješavanjem socioekonomskih problema koji su vašu državu doveli na rub bankrota te reformiranjem pravosudnih institucija koje su i dalje politizirane - istakao je Kan.