BIH

IVANA MARIĆ: Dodik povlači poteze očajnika i sve što se dešava na državnom nivou smatra napadom na RS

Politička analitičarka za "Avazov" portal

A. TIRO

14.5.2016

Današnji protesti u Banjoj Luci koje su organizovali članovi opozicionog Saveza za promjene i vladajućeg korpusa koji čine SNSD, SP i DNS privukli su nekoliko desetina hiljada osoba.

Iako iz oba tabora tvrde kako su upravo oni odnijeli pobjedu, analitičarka Ivana Marić za "Avazov" portal kazala je kako se ništa drastično neće promijeniti nakon današnjih okupljanja, ali je i izrazila zadovoljstvo činjenicom da su građani u RS napokon izašli na ulice i izrazili svoje nezadovoljstvo.

- Smatram da je odlično što su građani napokon izašli na ulice. Šteta je samo što opozicija nije tražila nešto konkretno, ali u svakom slučaju mislim da su protesti zdrav demokratski način izražavanja nezadovoljstva. Bilo bi dobro da je opozicija tražila šta tačno žele i na taj način izvrše pritisak na vlast, a vlast itekako dobro zna da su građani nezadovoljni. Sama smjena Dodika ili vlade ne bi riješila ništa, jer mi nemamo mogućnost vanrednih izbora, a nova vlada u RS bila bi pod okriljem SNSD-a, tako da se ništa ne bi promijenilo - mišljenja je Marić.

maric

Ivana Marić: Vlast u RS mora biti spremna za konstruktivnu kritiku

Također, naša sagovornica je kazala kako je SNSD, odnosno vlast u RS pokazala svu svoju nedemokratičnost, ali naglasila kako nije spremna za kritiku.

- Vlast u RS pokazala je veliku nedemokratičnost, jer umjesto da saslušaju građane i da prema tome usmjere svoju politiku, oni su prozivali sve koji su na drugim protestima, nazivali ih izdajicama. Moraju biti otvoreni i spremni na kritiku, a posebno konstruktivnu, jer je situacija u kojoj građani žive zaista loša- kazala ja Marić.

Mnogi analitičari su nakon današnjih protesta bili mišljenja kako su se i opozicija i pozicija u RS takmičili u antibosanskim izjavama. Naša sagovornica smatra da i Savez za promjene, ali i vladajuća koalicija misle da takvu politiku građani u RS žele.

- To je politika koju političari u RS misle da građani žele. Takva je atmosfera napravljena, da sve što se u Bosni i Hercegovini napravi i uradi smatra udarom na RS, što je potpuna neistina. Milorad Dodik sada da bi spasio svoju politiku i svoju poziciju koju ima na političkom nebu u RS, ide u krajnost i sve što se dešava na državnom nivou proglašava izdajom, a samim time i opozicija mora tako da radi. I pored činjenice da ministri iz Saveza za promjene na nivou BiH rade zaista dobar posao za sve građane BiH - rekla je Marić.

Na kraju naša sagovornica je prokomentarisala nastup Milorada Dodika.

- Mislim da nema više šta da se kaže oko njega. On povlači poteze očajnika, spreman je sve da uradi samo da skrene pažnju građana sa pravih problema. Uzalud je bilo šta drugo komentarisati - zaključila je Marić.