BIH

ANALITIČARI: Dodik će učiniti sve da kriminalna politička elita u RS-u ostane na vlasti

Esad Bajtal i Adnan Huskić za "Avazov" portal

A.U. - Al. Ti.

13.5.2016

Politički analitičari Esad Bajtal i Adnan Huskić za "Avazov" portal kazali su kako smatraju da će predsjednik RS-a Milorad Dodik učiniti sve da sabotira sutrašnje proteste, te da ni pod koju cijenu nije spreman otići sa vlasti. 

- Teško je znati i očekivati bilo šta, čak nije sigurno ni hoće li se dogoditi protesti, ako čitamo o atmosferi kakva tamo vlada, odnosno o pokušajima vladajuće strukture da to razbije i odgodi. U ovom trenutku ne postoji izvjesnost da će protesti biti održani, mada je to vrlo vjerovatno - rekao je Bajtal. 

Kako kaže, vlast ne prihvata ono što je građansko i demokratsko pravo i dostignuće, a to je da se buni onda kada mu nije dobro. 

Pravo na pobunu

- Vlast želi svojim građanima uskratiti pravo na pobunu kojom bi rekli 'mi smo gladni, nezaposleni, goli i bosi'. Kao što se prije policijskim pritiskom i sankcijama zabranjivalo ovdje u FBiH prije dvije godine. Ovdašnje vlasti u BiH nisu u stanju svojim glasačima, na koje se pozivaju poslije izbornih rezultata kada kažu 'evo, vidite, mi smo demokratski došli na vlast', dopustiti demokratsko pravo da iskažu nezadovoljstvo. Tada ih nazivaju nazivaju plaćenicima, odmetnicima, izdajnicima i narkomanima. Evo, sada se govori o slugama Sarajeva i nekim ekstremistima - rekao je Bajtal. 

esad-bajtal

Bajtal: Vlast u RS-u prestrašena najavom protesta

Kazao je da Vlasti u RS-u nastoje davalvirati moralni temelj sutrašnje pobune, prikazujući ljude da su ono što nisu.

- Ta vlast je prestrašena najavom da će izaći gomila ljudi koji bi ih već time deligitimirali. Ukoliko se pojavi ogroman broj ljudi, to će biti neka vrsta neverbalnog otkaza koji glasi: 'Da, mi smo došli da se pobunimo protiv vas' - rekao je Bajtal. 

Skeptičan je po pitanju najave Dodika da će podnijeti ostavku ukoliko na proteste izađe 40.000 građana. 

 - Dodik je toliko puta demantovao sam sebe pričama o referendumu. Ako bude i 140.000 nisam siguran da će on biti spreman da se povuče. Ne radi se o tome da on hoće ili neće, nego da ne smije sići s vlasti jer dok je tu štiti sebe i svoje bogatstvo za koje nikad nije položio račun nikome. Vlast mu treba da bi štitio vlastitu kožu - rekao je Bajtal. 

Adnan Huskić smatra da ono što se trenutno dešava pokazuje suštinu problema u BiH. 

- Stranke koje su na vlasti u RS kontrolišu kompletan javni sistem, a pri tom ne mislim samo javne emitere i preduzeća, nego i razna studentska udruženja, odnosno sve pore društva. Oni će učiniti sve da se očuva sadašnja pozicija čak i pored ovako jakog protivnika u vidu Saveza za promjene - rekao je Huskić.

Eskalacija sukoba

Kazao je kako će se na sutrašnjim protestima biti i veliki broj građana koji tu neće biti zato što to žele. 

- Na tom skupu svjedočit ćemo da oni koji budu došli da podržavaju vlast, nisu tu svojom voljom i ne predstavljaju refleksiju podrške javnosti u RS-u na bilo koji način, već predstavljaju sve ono što je loše na način na koji demokratija funkcioniše, u ovom slučaju u Republici Srpskoj - kazao je Huskić.

Naglašava kako je Dodik uspio u svojoj namjeri dodatnog podgrijavanja atmosfere preko medija, te da je dobio podršku premijera Srbije Aleksandra Vučića.

adnan-huskic

Huskić: Dodik dobio i podršku Vučića

- Dodik je kroz svoje privatne veze uspio u svom naumu, jer sada imate priču da na skup dolaze kojekakvi radikali i razne obavještajne službe. Vučić je bukvalno stao na njegovu stranu. Ova vladajuća garnitura u RS svim silama spremna je braniti svoju vlast. Spremni su i na eskalaciju sukoba, ukoliko to bude potrebno, a to odgovorno tvrdim. Vidite koliko je samo banaka propalo u prošloj godini, to se nastavilo i ove godine. Milijarde maraka su nestale - rekao je Huskić. 

Nakon sutrašnjih protesta ne čekuje ništa spektalurano, te kaže da ubuduće može biti samo gore. 

- Cijela ova propagandna mašinerija koja se toliko zdušno trudi da odbrani vladajuću garnituru u RS toliko ide daleko da je to nevjerovatno. Okrivljuju se vehabije, Bošnjaci, obavještajne agencije, Turska... To su notorne gluposti. Ovdje se radi samo o kriminaliziranog političkoj eliti u Republici Srpskoj i protestu koji je demokratski način izražavanja. Ta politička elita je građane RS dovela na ivicu siromaštva, a u u svemu tome najveći problem vide u Sarajevu, radikalima, vehabijama i izdajnicima RS. To se sve fino servira kroz medije i civilna društva u tom entitetu. Oni će ovo sve pokušati prikazati kao napad na RS, a to je ista ona mantra koju koriste već dugi niz godina. Nažalost, to im prolazi kod naroda - kazao je Huskić.