SPORT

ODLUKA OKBiH Status tekvondo sporta zaleđen do ujedinjenja svih subjekata u državni savez BiH

Bez rješenja nakon burnog sastanka

E. Ma.

13.5.2016

Olimpijski komitet BiH (OKBiH) vodi izuzetno zahtjevne procese na ustroju sportskih strukovnih saveza i sportskog sistema BiH prouzrokovane nedorečenom legislativom i nepostojanjem Federalnog Zakona o sportu, saopćeno je iz ove institucije.

- Nakon niza uspješno obavljenih sastanaka, poput prošlosedmičnog sa svim subjektima karate sporta koji su se nakon 20 godina konačno ujedinili, došao je red na još jedan borilački sport, odnosno Tekvondo savez BiH.

OKBiH već četiri godine pokušava ustrojiti tekvondo sport u BiH gdje trenutno postoje tri saveza na državnom nivou od čega su dva registrirana. Odlukom Skupštine OKBiH status tekvondo sporta je zaleđen do momenta ujedinjenja svih subjekata takwondo sporta u jedan državni savez BiH, navodi se u saopćenju.

Nakon desetina sastanaka na kojima je potpisano nekoliko dogovora koji nisu urodili plodom, te se nisu poštovali od strane pojedinaca, OKBiH je zakazao posljednji u nizu sastanaka 11. maja nakon koga su izdali saopćenje u kojem navode da će ova institucija nastaviti sa radom za dobrobit sportista, bez uplitanja politike.   

- Sam sastanak je počeo sa iznošenjem radikalnih stavova i totalno oprečnih mišljenja tekvondo aktera koja nisu vodila ka rješenju, a koja su u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom, Lozanskom deklaracijom i važećim zakonima o sportu u BiH.  Navedeni kruti stavovi, način i ton obraćanja, te neutemeljena i nerealna stanovišta pojedinaca koja jedino imaju za cilj ostvarenje ličnih interesa i dobit, navela su članove Predsjedništva OKBiH da se povuku ostavljajući sve subjekte tekvondo sporta da sami dođu do rješenja problema koji su prouzrokovali – piše u saopćenju krovne sportske institucije u BiH.

Kako su istaknuli, OKBiH će i dalje nastaviti sa svojim časnim radom i ustrojem sportskog sistema BiH, a prije svega za dobrobit sportista bez uplitanja politike kako to Olimpijska povelja nalaže.