VIJESTI

BOSIĆ: Održat ćemo proteste, Dodik nas neće uplašiti

Opozicija ponudila novu rutu kretanja kako bi održali mirnu šetnju

Redakcija

13.5.2016

Lideri opozicije održali su konferenciju za novinare u Banjoj Luci povodom za sutra planiranog okupljanja. Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ponovo je uputio apel predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da otkaže ili pomjeri datum njegovog mitinga.

"Neka ne provocira mogućnost nereda u RS i Banjoj Luci. Očekujemo da sve prođe kako treba. Dodik je rekao da organizuje kontra miting u isto vrijeme kada god opozicija zakaže protest. Da smo mi pomjerili dan, Dodik bi također taj dan zakazao miting, tako da nema smisla da mi pomjeramo. Nakon toga se pojavila ideja da će oni odustati od mitinga, ako mi odustanemo. Ako odustanemo od protesta, odustali smo od svog ljudskog prava. Održat ćemo proteste, Dodik nas neće uplašiti", kazao je Bosić.

Dragan Čavić iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) pojasnio je da su oni sve uradili u skladu sa zakonom, te da su predložili novu trasu kretanja.

"Promijenili smo našu trasu kretanja, te očekujemo od MUP-a RS da razumije naš zahtjev. Jako brinemo o sigurnosti ljudi u RS i nemamo namjeru za nasiljem. Nećemo dozvoliti u našim redovima da bilo ko pravi bilo šta što je suprotno zakonu. Mi od MUP-a RS tražimo da zajedno sa nama obezbijede trasu za mirnu protesnu šetnju, kazao je Čavić, te podsjetio na zakon o mirnom okupljanju i kaznama koje slijede ukoliko se taj zakon prekrši.

"Sve smo uradili u skladu sa zakonom i očekujemo od druge strane da svojim političkim statusom ne djeluje na MUP RS. Mi garantujemo da neće biti nikakvih rušenja i paljevina ili bilo kojih drugih ekcesa", pojasnio je Čavić.

Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP) je kazao da se u trenutnoj situaciji nalaze isključivo zbog Dodikovih poteza.

"Mnogi direktori škola i drugih vladinih institucija su dobili uputu da dođu na kontra proteste ili će u suprotnom dobiti otkaz. Sve se činilo od strane vladajućih organa da se na određeni način smanji broj građana. Pozivam sve građane RS da sutra zajedno sa nama budu na okupljanju u 12 sati i pokažu kako se u RS mogu izraziti određeni stavovi. Očekujem da policija RS bude policija svih građana, a ne policija jedne političke grupacije", rekao je Borenović.

Članovi opozicije su dodali da nova trasa kretanja nije ni blizu nekom fizičkom kontaktu sa osobama koje će biti na kontra okupljanju, te da nema potrebe da MUP na neki način uskraćuje pravo na mirno okupljanje.