BIH

MANJI PRIHODI DRŽAVE Građani masovno koriste pogodnost da plate samo pola kazne

Zašto je manja naplata od taksi, kazni i naknada

B. T.

13.5.2016

Tokom februara tekuće godine, prihodi od direktnih poreza, doprinosa i ostalih prihoda u nadležnosti entitetskih poreskih uprava su zabilježili godišnje povećanje od 10,2 posto, najnoviji su podaci Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH. Navedeno povećanje rezultat je rasta svih navedenih vrsta prihoda.

Prihodi od doprinosa u drugom mjesecu 2016. godine su rasli 13,6 posto na mjesečnom nivou. Pri tome, zanimljivo je da su jedino prihodi od taksi, kazni i naknada bilježili smanjenje (3,4 posto), kao rezultat korištenja zakonskih privilegija. Naime, kako objašnjavju iz DEP-a, mnoge osobe protiv kojih je izdat prekršajni nalog iskoristila su zakonsku mogućnost da prihvate odgovornost i najkasnije u roku od osam dana od dana prijema naloga plate polovinu izrečene novčane kazne, čime su oslobođeni plaćanja druge polovine.

Kako su se kretale pojedine kategorije prihoda od direktnih poreza, doprinosa i drugih prihoda za prva dva mjeseca na nivou BiH i na nivoima eniteta može se vidjeti iz tabele ispod.

tabela-prihodi

Tabelarni prikaz naplaćenih prihoda