BIH

Fijuljanin: Obrazovanje izbor pobjednika i strateški cilj Fondacije Hastor

Direktor Fondacije Hastor

Fena

13.5.2016

 U okviru obilježavanja 10 godina rada i djelovanja, Fondacija Hastor je danas u Sarajevu organizirala prvu regionalnu konferenciju o filantropiji u obrazovanju pod nazivom „Obrazovanje kao strateško volontersko ulaganje“.

Cilj je uspostaviti platformu saradnje  medija i organizacija koje se bave ovom vrstom aktivnosti da bi se mediji što više uključili u promociju filantropije kao strateškog ulaganja u obrazovanje.

Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor, smatra da je danas svaki čovjek došao u poziciju da razmisli o bitnim stvarima u životu i „shvatio je da  je obrazovanje izbor pobjednika, i to je uvijek dobitna kombinacija za razvoj bilo kojeg društva“.

- Osnivač  Hastor  je obrazovanje prepoznao kao strateški cilj za BiH, i to je utkao u misiju Fondacije Hastor i od 2006.godine do danas to je glavna aktivnost Fondacije kako bi BiH učinila mjestom boljeg života i rada – kazao je Fijuljanin u izjavi za Fenu.

Dodao je da, iako je bilo teških situacija, danas su više od 1.000 studenata Hastorovi stipendisti.

Konferencija je okupila fondacije i organizacije koje rade i filantropski djeluju a naročito u sferi obrazovanja, a panelisti fondacija Catalyst iz Srbije, Ana i Vlade Divac, Rotary club Hrvatska, te Atlas Fondacija iz Crne Gore će predstaviti svoje, ali i druge pozitivne primjere filantropije u regionu.

Jelena Bekčić, menadžerica programa prikupljanja podataka Fondacije Catalysta , prezentirala je istraživanje koje sublimira filantropske aktivnosti u jugoistočnoj Evropi.

Pokazatelji tog istraživanja govore da je procijenjena vrijednost sveukupnog darovanja, odnosno, donacija, u 2015. godini u BiH iznosila 7,1 milion eura, Crnoj Gori 3,2 miliona, Hrvatskoj  25,6 miliona , a Srbiji 22,3 miliona eura.

U segmentu obrazovanja od ukupno darovanih suma, u BiH je to devet posto, u Crnoj Gori šest, Hrvatskoj šest, a Srbiji 7,6 posto.