VIJESTI

UOČI SUTRAŠNJIH PROTESTA Dodik podržao stav Irineja, Bosić ga optužio da se previše miješa u politiku

Politički raskol

Onasa

13.5.2016

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je poslije poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja spreman da otkaže miting vlasti 14. maja u Banjoj Luci, ako to učini i opozicija.

"Želim izraziti svoju zahvalnost patrijarhu na upućenom pismu i za iskazanu brigu za srpski narod u Republici Srpskoj. Saglasan sam da su srpskom narodu potrebni dijalog i sloga, jer se našoj razjedinjenosti najviše raduju oni koji nam ne žele ništa dobro", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je spreman otkazati najavljeni miting, ako to učini i opozicija.

"Ukoliko i oni pristanu da to učine, na taj dan sam spreman, umjesto mitinga, organizovati sastanak lidera svih političkih stranaka iz Republike Srpske, kako bismo sva razmimoilaženja riješili kroz dijalog i na taj način zajedno doprinijeli jačanju, a ne slabljenju Republike Srpske", poručio je Dodik.

Međutim lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je da SPC mora ostati politički neutralna i da ne treba da se miješa u politička pitanja.

"SDS nikada ništa neće reći protiv SPC. Vi znate historijat odnosa SDS-a i SPC početkom devedesetih godina i kakva je uloga SDS-a bila u snaženju SPC, ali mislim da je sada pređena granica miješanja patrijarha u političke stvari”, rekao je Bosić sinoć u emisiji "Puls" bijeljinske BNTV.

Pojasnio je da je patrijarh Irinej katastrofalno postupio kada je pred opšte izbore 2014. godine došao u Banja Luku i otvoreno podržao Dodika.

Bosić je istakao da je takav Irinejev postupak “prije svega katastrofalan za crkvu”.

“Više od pola naroda nije glasalo za Dodika i svrstati se u takvoj situaciji na jednu stranu, politički je nevjerovatan patrijarhov potez”, istakao je lider SDS-a.

Patrijarh SPC jučer je pozvao političare iz RS da 14. maja odustanu od protesta i kontramitinga i da sve probleme rješavaju razgovorom.